20.5 C
Σάμος
01/06/2025
Περιφερειακά

Μουσική Μυσταγωγία στη Σάμο: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Άννα Μπιθικώτση

 

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στην αιώνια κληρονομιά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενήσει το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 20:00. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εντάσσεται στο «Αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη» που έχει ανακηρυχθεί για το 2025 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρίσκεται η μουσική παράσταση της συγγραφέως Άννας Μπιθικώτση με τίτλο «Στα χρόνια που αντάμωσα τον Μίκη». Μέσα από μια αυθεντική και νοσταλγική ατμόσφαιρα, η παράσταση επιχειρεί να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας την διαχρονική αξία των τραγουδιών που ερμήνευσε μοναδικά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Η Άννα Μπιθικώτση, κόρη του εμβληματικού ερμηνευτή και πνευματικό παιδί του Μίκη Θεοδωράκη, μοιράζεται επί σκηνής τις προσωπικές της μνήμες και βιώματα από τη στενή της σχέση με τους δύο αυτούς κορυφαίους δημιουργούς. Πλαισιωμένη από διακεκριμένους καλλιτέχνες και τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ», η Άννα αφηγείται μια «ιστορία με ιστορία», ζωντανεύοντας συγκλονιστικές στιγμές του εθνικού μας πολιτισμού μέσα από ένα δικό της πρωτότυπο σενάριο.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περίτεχνα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο της Άννας Μπιθικώτση, προσθέτοντας μια ξεχωριστή διάσταση στην εμπειρία.

Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη, πλαισιωμένα από θεατρική αφήγηση και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε καθαρά λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ζεϊμπέκικα, χασάπικα, χασαποσέρβικα και συρτάκια.

Στην παράσταση συμμετέχουν αλφαβητικά οι ερμηνευτές Σωτήρης Δογάνης, ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και συνεργάστηκε μαζί του, και ο Δημήτρης Κανέλλος, ο οποίος το 2022 παρουσίασε σε επανεκτέλεση 11 σπουδαία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Κώστας Νικολόπουλος, ενώ την επιμέλεια του βίντεο έχει αναλάβει το Studio Pixel.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό

Related posts

Σε τροχιά υλοποίησης η μελέτη για τον νέο οδικό άξονα Κοκκάρι – Μυτιληνιοί

admin

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης

admin

Ιστορική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις Οινούσσες

admin

«Νέα Δυναμική»: Συμπεράσματα και θέσεις από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις Οινούσσες

admin

Με νέο μηχάνημα έργου για χορτοκοπή και κλαδονομή ενισχύθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

admin

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με Τούρκους επιχειρηματίες μετά την εκδήλωση της Περιφέρειας στο Αϊβαλί

admin

Άνοιγμα του Βορείου Αιγαίου στην τουρκική αγορά: Παρουσιάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες σε Αϊβαλί και Σμύρνη

admin

Εκδηλώσεις Τιμής στη Σάμο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Κυριακή 25 Μαΐου

admin

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin