31.1 C
Σάμος
05/07/2025
Σαμιακά

Προκλητικά περιστατικά παράνομης αλιείας από Τουρκικές Μηχανότρατες στη Σάμο

Banner Samos24

Η παρουσία δεκάδων τουρκικών μηχανοτρατών στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Σάμου συνεχίζεται αδιάκοπα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ντόπιους αλιείς και κατοίκους. Από τον Μαραθόκαμπο μέχρι την Κερβέλη, καθημερινά σημειώνονται περιστατικά με τουρκικά αλιευτικά σκάφη να πλησιάζουν μόλις 250 μέτρα από τις ακτές.

Οι μηχανοτράτες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας που καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας ένα μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με δύο μεγάλες σιδερένιες πόρτες. Καθώς οι πόρτες, ο σάκος και οι βαριές αλυσίδες σέρνονται στο βυθό, προκαλούν καταστροφικές επιπτώσεις σε ένα αλιευτικό πεδίο που ήδη είναι υποβαθμισμένο από πλευράς αλιευτικής παραγωγής.

Οι ντόπιοι αλιείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την αντίδραση των ελληνικών αρχών, οι οποίες φαίνεται να επιδεικνύουν ανοχή λόγω έλλειψης μέσων και φόβου για πιθανή για κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, οι περισσότερες τουρκικές μηχανοτράτες πραγματοποιούν αβλαβή διέλευση, μεταφέροντας κλωβούς με ψάρια σε άλλες περιοχές, κάτι που είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία. Παρόλα αυτά, το Λιμενικό Σώμα επεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες, στέλνοντας σκάφη για έλεγχο και απομάκρυνση των τουρκικών αλιευτικών που αλιεύουν παράνομα. Οι επιχειρησιακές μονάδες του Λιμενικού συλλέγουν αποδεικτικό υλικό για τις κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανοτράτες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαΐου επιτρέπεται η αλιεία, αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μιλίου από τις ακτές. Όποιες τουρκικές μηχανοτράτες παραβιάζουν αυτές τις προϋποθέσεις, παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, προκαλώντας ανησυχία στους ντόπιους αλιείς και τις ελληνικές αρχές.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” σε παλιότερη ανακοίνωσή του είχε αναφέρει σχετικά: “Πολλοί αναρωτιούνται για τον ρόλο των λιμενικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λιμεναρχεία δεν έχουν την εντολή να παρέμβουν δυναμικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στη διενέργεια συστάσεων, κάτι που είναι γνωστό στα τουρκικά αλιευτικά και εκθέτει την αδυναμία μας ως χώρα. Έτσι δίνεται «χώρος» στα τουρκικά αλιευτικά που σταδιακά εδραιώνουν την παρουσία τους στις ακτές των ελληνικών νησιών.

Οι ακριτικές νησιωτικές κοινωνίες, που βιώνουν την ένταση στο Αιγαίο και τώρα αντιμετωπίζουν την καταλήστευση των αλιευτικών τους πόρων, νιώθουν τεράστια ανασφάλεια και αγανάκτηση. Δεν μπορούν να καταλάβουν αν η πολιτεία έχει τη βούληση να προστατεύσει την ασφάλεια και τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς, αυτή η πολιτική απραξίας δεν είναι κάτι νέο, αλλά κάτι που το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Αιγαίο. Δίνεται χώρος στα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν παράνομα και καταστροφικά στα ελληνικά νερά, υπονομεύοντας το μέλλον τόσο της αλιείας όσο και των νησιωτών, καθώς οι ψαράδες των νησιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους σε αυτά τα διαλυμένα οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία.”

Επιτέλους η Ελληνική πολιτεία ας αποφασίσει ότι θέλει να προστατεύσει τους Έλληνες ψαράδες και να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων μας, από τις τουρκικές μηχανότρατες είναι τεράστιο Εθνικό θέμα.


 

 

Related posts

Ο Μητροπολίτης Σάμου στην παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης – Ανακοινώσεις Υπ. Πολιτισμού

admin

Βόλτα με ουρές που λυγίζουν καρδιές!

admin

Κλήσεις για καταθέσεις σε Δήμαρχο και Συμβούλους για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Ρεματαίικα Πλατάνου Σάμου

admin

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου: Προτάσεις για αναβάθμιση Σχολικών υποδομών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Σάμος: Ανάκαμψη-ρεκόρ τον Ιούνιο στις αφίξεις επιβατών από την Τουρκία μετά την αρχική κάμψη

admin

Παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Σχέδιο των 1,038 δισ. € για Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου:Αγωνιστική «υποδοχή» του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο

admin

Πρώτη άφιξη του Superstar II της Seajets στο Καρλόβασι

admin

Κίνημα Δημοκρατίας Σάμου : Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σάμου – Ζητάμε λύσεις, όχι φιέστες!

admin