19/10/2026
Σαμιακά

Απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού

samos-metanastes

Από σήμερα, τίθεται σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμόν 199/31-01-2020.

Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)  και την Υπηρεσία Ασύλου. Θα ακολουθήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου η μαζική έκδοση του αριθμού Π.Α.Α.Υ.Π.Α., για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται, σήμερα, στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται ότι ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης, εκδίδεται αυτόματα με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωση του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α).

Τέλος, οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν εύκολα τον προσωπικό τους αριθμό μέσω της ιστοσελίδας του amka.gr και δε θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης για την λήψη υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

⭐ Προσθέστε το samos24 στις προτιμώμενες πηγές της Google

Διαβάστε Επίσης

Στρατιωτικοί: Νέες κινητοποιήσεις κατά της «Ατζέντας 2030»

10 χρόνια BIOMED: Το διαγνωστικό κέντρο επιστρέφει την αγάπη στην κοινωνία της Σάμου

Αναχώρησαν 190 άτομα από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή με το «Νήσος Ρόδος»

Σινέ Ολύμπια: 66 χρόνια κινηματογραφικής ιστορίας στη Σάμο

Σάμος: Χωρίς φοιτητική στέγη 42 δικαιούχοι στο Καρλόβασι

Η Σάμος διεκδικεί ξανά τη γερμανική αγορά: Από 60.000 Γερμανούς τουρίστες έπεσε στους 20.000