21/07/2026
Σαμιακά

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα: “Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη”

EKDHLOSI

Μετά από Σπάρτη, Χανιά, Ιεράπετρα, Άρτα, Ιωάννινα και Μέτσοβο, Χίο, Φλώρινα, Καστοριά, Κω, Διδυμότειχο, Ορεστειάδα, Σουφλί, Σύμη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις κοινές δράσεις τους στη Σάμο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής» στο πλαίσιο του Συμφωνητικού Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ έχει ανακηρύξει τον 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 18:00,  συνδιοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: “Πρόληψη – μια ενσυνείδητη πράξη” στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Στόχος της συνεργασίας είναι, να γίνει κοινό κτήμα και συνείδηση το ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί πλέον “επάρατη νόσο” αλλά μία ασθένεια, που αν την αντιμετωπίσεις έγκαιρα αποθεραπεύεσαι: «κλειδί» στην αποτροπή του καρκίνου η πρόληψη.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η εστίαση στο θέμα της πρόληψης της παγκόσμιας μάστιγας του καρκίνου μέσω της σωστής ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού. H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων.

Στη συνοδοιπορία της ΑΚΟΣ με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις Ένοπλες Δυνάμεις το επιστημονικό της δυναμικό όλων των ειδικοτήτων (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος- Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Η πρωτογενής πρόληψη δεν είναι μια λέξη, είναι  καθημερινή δράση και μάλιστα, ενσυνείδητη δράση, μια καθημερινή πράξη. Η δευτερογενής πρόληψη είναι υποχρέωση όλων, στάση ζωής που μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Δεν πρέπει να είμαστε αμέτοχοι. Ο οργανισμός μας “μιλά”. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση.  Ας μην αγνοούμε τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας. Να επισκεπτόμαστε το γιατρό πριν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος της τριτογενούς πρόληψης,  που συμβάλλει στην αποκατάσταση και  στην επιστροφή του ασθενή σ’ ένα επίπεδο ζωής, όσο το δυνατόν εγγύτερο σε αυτό που είχε πριν εκδηλώσει τη νόσο, με την ελαχιστοποίηση των σωματικών ή ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να εκδηλώσει, εξαιτίας του καρκίνου αλλά και της  ακολουθούμενης θεραπευτικής μεθόδου».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επιστημονικής εκδήλωσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00 – 18:15 Π Ρ Ο Σ Ε Λ Ε Υ Σ Η

18:15-18.30 Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Ι

18.30 – 20:30 Ο Μ Ι Λ Ι Ε Σ

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος, Πρόεδρος της AΚΟΣ

«Πρόληψη: μια ενσυνείδητη δράση »

Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, Χειρουργός-Ουρολόγος

«Πρόληψη του Καρκίνου του Ουροποιητικού»

Δρ. Νικόλαος Τρικοιλίδης, Συνταγματάρχης, Παθολόγος

«Πρόληψη του Μεταβολικού Συνδρόμου»

Δρ. Ευάγγελος Γραμματικός, Παιδίατρος

«Εμβολιασμός: μια πράξη ευθύνης»

Δρ. Ισαάκ Μιχαηλίδης, Αντισυνταγματάρχης, Ψυχίατρος

«Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας»

20.30-21.00 Συζήτηση με το κοινό

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ηλεκτρικά πατίνια: Αύριο η ψήφιση, όριο ηλικίας και ασφάλιση

Ξεκινά τα ραντεβού η νέα γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σάμου

Με υπερσύγχρονο ταχύπλοο Rafnar ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου

Τέσσερις βάρκες σε τέσσερις μέρες: 129 άτομα αποβιβάστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου

Δεν προσέγγισε τον Άγιο Κήρυκο το «Blue Star Patmos»

Σάρωσε στο Σικάγο ο Σαμιώτης Γιάννης Πατηνιώτης: Χρυσό και δύο χάλκινα στο Παγκόσμιο Tang Soo Do