30.5 C
Σάμος
13/07/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το δημοτικό συμβούλιο

Δελτίο τύπου για τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Σάμου.

Η παράταξη αναφέρει:

Την αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που εξαναγκάζει δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, διακήρυξε ομόφωνα μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το δημοτικό συμβούλιο Σάμου και αποφάσισε να μην υλοποιήσει την κυβερνητική απόφαση.
Παράλληλα έκανε – επίσης ομόφωνα – δεκτή τη πρόταση του δημάρχου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

• Την διαβεβαίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών που θα δοθεί και γραπτή , ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καρλοβάσου , πήραν οι γονείς που με πρωτοβουλία τους έφεραν το θέμα σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα γίνει μελέτη αντιμετώπισης του κατολισθητικού φαινομένου τον Μάη και μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που θα απαιτηθούν.
Είχε προηγηθεί Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 21 Γενάρη 2019 αμέσως μετά τις κατολισθήσεις πίσω από το σχολικό συγκρότημα και ακολούθησε επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Σάμου του επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου δημάρχου Κώστα Τζίχα την 1η Φλεβάρη.
Επίσης στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ενεργειακή αναβάθμισή του-μεταξύ άλλων σχολικών κτιρίων- που προβλέπει μονώσεις , αλλαγή κουφωμάτων κλπ, με τα οποία θα αντιμετωπισθούν και χρόνια προβλήματα του σχολείου όπως είσοδος νερών από την οροφή κ .ά

• Την προκήρυξη των 3 μόνιμων θέσεων παιδιάτρων για το Νοσοκομείο Σάμου ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, κάνοντας δεκτή την θέση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο που πρότεινε στη συνεδρίαση η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεανώ Σαρρηγεωργίου.

Στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι η μόνιμη δικαιολογία του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσεται θέση παιδιάτρου και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον είναι προσχηματική, διότι κανείς γιατρός δεν ξεσηκώνεται να έρθει στη Σάμο για να είναι μόνος του στη παιδιατρική κλινική έχοντας εφημερία 30 μέρες το μήνα και 365 το χρόνο.

Αν προκηρυχθούν οι 3 θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος- υπογράμμισε- είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.

• Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής για την εκχώρηση σε εργολάβο της Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών μέσα στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), μετά και την εμπεριστατωμένη παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Κώστας Τζίχας δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή είναι μια πρώτη πράξη στο έργο της εκχώρησης σταδιακά, σε ιδιώτες, της διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που όπως είπε αντιστοιχεί στα όσα προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος (Κλεισθένης 1) για την Τοπική Διοίκηση.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ενώ για το δήμο δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για να αναλάβει το έργο και δεν του επιτρέπεται να κάνει προσλήψεις για τη καθαριότητα, για το ιδιωτικό κεφάλαιο προβλέπονται 8 δις ευρώ μέχρι το 2020 για τέτοιες δράσεις.

Οι ιδιώτες – είπε – θα βάλουν μόλις το 25% τέτοιων επενδύσεων ενώ οι δημόσιοι πόροι που θα δαπανηθούν ανέρχονται στα 6 δις. Χρήματα σημείωσε που έχουν ακριβοπληρώσει τα λαϊκά στρώματα με την βαριά φορολογία.

Τόνισε ακόμη ότι μέτοχοι στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που επωφελείται από την αξιοποίηση των Ανακυκλώσιμων Υλικών είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) με 35% , ενώ το υπόλοιπο 65% το έχουν μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια όπως Νεστλέ , Κόκα-Κόλα κλπ, δηλαδή αυτοί που παράγουν το κύριο όγκο των απορριμμάτων και οι οποίοι επωφελούνται τελικά και από την ανακύκλωσή τους.

Έτσι μια αναγκαία και χρήσιμη διαδικασία – σημείωσε – που με τη αναπτυγμένη τεχνολογία μπορεί να ανακτήσει σοβαρούς και πολύτιμους πόρους για την κοινωνία, καταλήγει να ενισχύει την καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος του λαού και των συμφερόντων του.

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση υλικών – κατέληξε – πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του δημοσίου μέσα από έναν εθνικό φορέα που θα εντάσσει τη δραστηριότητά του στο γενικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Related posts

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin

Καρλόβασι: Σύγχρονο ΑΤΜ και κτιριακή ανακαίνιση στην Εθνική Τράπεζα

admin

Ολοκληρώθηκε η καθαίρεση των κωδωνοστασίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

admin

Πολιτική Προστασία Δήμου Ανατολικής Σάμου: Βροχές και καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης

admin

Σχόλιο Γ. Στάντζου για τη χρηματοδότηση προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024»

admin

Χρηματοδότηση 180.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς δίπλα σε δάση

admin

Πρωτοβουλίες για την ευημερία των ζώων από τον Αντιδήμαρχο Καραμηνά

admin