Στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών, που διοργανώνεται στην Ελλάδα, “Delifair by Expotrof” η οποία είχε προγραμματισθεί για την περίοδο 1 έως 5 Μαρτίου 2021, συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με δικό της ενιαίο ψηφιακό “περίπτερο”, με αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η μεγάλη ανταπόκριση οδήγησε τους διοργανωτές στην παράταση της έκθεσης έως τις 12 Μαρτίου 2021 δίνοντας την ευκαιρία για περισσότερες “one to one online συναντήσεις με εκπρόσωπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ανάδειξη των ποιοτικών και μοναδικής διατροφικής αξίας προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ο γαστρονομικός χαρακτήρας της έκθεσης ενισχύθηκε με την εκδήλωση “Τοπικές Γεύσεις” στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα προϊόντα των επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς των νησιών και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους στον χάρτη των γαστρονομικών προορισμών, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας .
Η γαστρονομική εκδήλωση του Βορείου Αιγαίου περιλάμβανε παρουσιάσεις από έγκριτους δημοσιογράφους, διατροφολόγους, διαιτολόγους και σεφ, οι δε γευστικές δημιουργίες απέσπασαν θετικά σχόλια από την ομάδα γευσιγνωσίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Π.Β.Α. κ. Πανάγος Κουφέλος αφού συνεχάρη τις επιχειρήσεις, τους χορηγούς, τους διοργανωτές και όλους όσους συνέβαλαν στην κοινή αυτή προσπάθεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επαγγελματικές συναντήσεις που προέκυψαν θα αποβούν εποικοδομητικές και επικερδείς, τόσο για τους ίδιους όσο και για τη δοκιμαζόμενη πολλάκις οικονομία των νησιών, καθώς δημιουργεί ευρύτερες συνέργειες με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP” ενώ σημαντική ήταν η αρωγή της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων “Lesvos Car Rental”.
Πίνακας επιχειρήσεων συμμετοχής στην έκθεση και των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για τη δημιουργία συνταγών μαγειρικής που παρουσιάστηκαν στο χώρο της γαστρονομικής εκδήλωσης
Α. ΤΡΟΦΙΜΑ (ελαιόλαδα, παξιμάδια, κρέατα, τυροκομικά, ζυμαρικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, μελισσοκομικά, κ.ο.κ.)
- “AEGEAN FOODSCAPES”: Μεσιτικό γραφείο προώθησης προϊόντων Βορείου Αιγαίου.
- “AGASTO”: Τυποποιημένο βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο Σάμου, Θεόδωρου Χαρμπή.
- “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: Μέλι & διάφορα προϊόντα Ικαρίας.
- “ΑΝΕΜΟΣ” ΜΠΕΝΕΤΟΣ Γ. – ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ Γ. Ο.Ε.: Διατροφικά προϊόντα ποιότητας Χίου, με φυσική μαστίχα.
- “ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.” ΚΡΕΑΤΑ ΛΗΜΝΟΥ: Αρνί κατσίκι, μοσχαρίσια λουκάνικα, χοιρινά λουκάνικα.
- “BIO ARONIA LESVOS”: Τυποποιημένη “Aronia” Λέσβου, φάρμας Γιώργου Καρυοφύλη.
- “BIOSAMOS”: Βιολογικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, βότανα, πετιμέζι, κρίταμο, κ.ο.κ., Σάμου.
- “ΚΑ_ΝΔΥΛΟΣ”: Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και μέλι Φούρνων, Δήμου Κοτταρά.
- “ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: Παραδοσιακός παστουρμάς Λέσβου.
- “ΚΤΗΜΑ OLON”: Ελαιόλαδο Λήμνου, οικογένειας Λασκαρίδου.
- “LESVOS GOLD”: Τυποποιημένο extra παρθένο ελαιόλαδο Λέσβου, των επιχειρήσεων “Ελληνικά Συνεταιριστικά Ελαιόλαδα, Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.” & “Ελληνικά Προϊόντα Αιγαίου Μ.Ι.Κ.Ε.”.
- “LESVOS HONEY”: Τυποποιημένο μέλι Λέσβου, Απόστολου & Στρατή Κοντού.
- “ΜΑΣΤΕΛΟ” ΤΟΥΜΑΖΟΣ: Τυρί “Μαστέλο” Χίου
- “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ανθόμελο & θυμαρίσιο μέλι Λέσβου, Γιάννη Καμπέρου
- “ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: Λαδοτύρι, φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι, ανθότυρο, κ.ο.κ.
- “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ: Σάλτσες διαφόρων γεύσεων & λιαστή ντομάτα Λέσβου, Δημήτρη Αγιασωτέλλη.
- “ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ”: Μαρμελάδες, αμπελόφυλλα, ντοματοπολτός, σάλτσες, βαλσάμικο, πετιμέζι, κ.ο.κ., Σάμου.
- “OLVIA”: Τυποποιημένο βιολογικό ελαιόλαδο Λέσβου, Μιχάλη Τζωρτζή.
- “PLOMARI GOLD”: Τυποποιημένο ελαιόλαδο Λέσβου, Απόστολου Τουμάνη.
- “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ”: Παξιμάδια, φλωμάρια & αλεύρι Λήμνου.
- “SAPFO”: Τυποποιημένο ελαιόλαδο Θερμής Λέσβου, Χαράλαμπου Παπαδέλλη.
- “ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Παραδοσιακά αμυγδαλωτά – “γεμάτα” Λέσβου.
- “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ: Αγνά αυγά Λέσβου.
- “ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΕΛΑΡΙ”: Ζυμαρικά Χίου, οικοτεχνίας Κωνσταντουλάκη.
- “ΧΡΥΣΑΦΗ Α.Μ.Μ. Α.Β.Ε.Ε.”: Τυριά “Καλαθάκι”, “Μελίχλωρο”, “κασκαβάλι”, φέτα, γιαούρτι, αρτοσκευάσματα, παξιμάδια, φλωμάρια, γλυκά Λήμνου.
Β. ΠΟΤΑ (ποτοποιίες, οινοποιίες, αναψυκτικά, χυμοί, λικέρ, κ.ο.κ.)
- “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.
- “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: Ποτοποιία Σάμου.
- “ΕΒΑ Α.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.
- “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: Αεριούχα ποτά “Κρήνη” & τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου.
- “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Τυποποιημένοι οίνοι Λέσβου.
- “ΣΑΒΟΓΛΟΥ Γ. – ΤΣΙΒΟΛΑΣ Ο.Ε.”: Τυποποιημένοι οίνοι Λήμνου.
- “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: Ποτοποιία Λέσβου.
- “ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ Α.Ε.”: Ποτοποιία Χίου
- “ΧΙΩΝ” ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε.: Ποτοποιία Χίου.
- “ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε.”: Χυμοί φρούτων, από τον Κάμπο Χίου.