25 C
Σάμος
21/05/2025
Δήμος

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για την σύσκεψη στο Δήμο με τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο

Ανταποκρίθηκα θετικά, όπως πάντα, στην πρόσκληση  και συμμετείχα ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στη σύσκεψη που προκάλεσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για την επόμενη ημέρα της Σάμου (μετά το σεισμό), παρόλο που γνώριζα τον περιορισμένο χρόνο της σύσκεψης.

Στην σύντομη παρέμβασή μου προς τον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και τη Γενική Διευθύντρια ΔΑΕΦΚ κα. Κλεάνθη τόνισα:

1.      Την μη ανταπόκριση μέχρι τώρα της κυβέρνησης, στις προτάσεις και του Δήμου αλλά και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το σεισμό που έχει συστήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην έναρξη της συζήτησης για τη Μελέτη Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό όταν σε περιοχές με μεταγενέστερη φυσική καταστροφή (Βόρεια Εύβοια, Κρήτη, Θεσσαλία) αναλήφθηκαν από το κράτος τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μελετών ανασυγκρότησης.

2.       Έστω και αργά (μετά από 18 μήνες)  η ανακοίνωση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου ότι θα ξεκινήσει και για τη Σάμο η συζήτηση για το ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ είναι θετική, αρκεί να οργανωθεί και υποστηριχθεί θεσμικά από το κράτος με εμπλοκή επιστημονικών φορέων και ειδικών, με διάλογο με τους θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους ΟΛΗΣ της Σάμου.

3.      Τις μεγάλες καθυστερήσεις για την πορεία αποκατάστασης κυρίως των ιδιωτικών κατοικιών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην υποστέλεχωση της ΔΑΕΦΚ, στην καθυστερημένη προκαταβολή μέσω  της arogi.gov.gr προς τους σεισμοπαθείς, στην ακρίβεια των οικοδομικών υλικών και την μη αναπροσαρμογή των τιμών για πολλά χρόνια (από το 2011) με την οποία υπολογίζεται η Στεγαστική Συνδρομή για την αποκατάσταση και επισκευή των κτιρίων, με αποτέλεσμα από τα περίπου 100 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί να έχουν απορροφηθεί  λιγότερα από το 0,5% μέσα στο 2021.

4.      Ζήτησα από την κα. Κλεάνθη  (και το αποδέχθηκε) να διοργανώσει διά ζώσης ενημερωτικό σεμινάριο-ημερίδα στη Σάμο ώστε να ενημερώσουν μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ ουσιαστικά και λεπτομερώς τους εμπλεκόμενους μηχανικούς της Σάμου για τις απαιτήσεις και τη ορθή σύνταξη των φακέλων που αποστέλλονται προς τη ΔΑΕΦΚ για να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Νίκος Ζάχαρης

επικεφαλής δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αγριογούρουνα – Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό

admin

Δυτική Σάμος: Το Δημαρχείο μετατράπηκε σε χώρο κατάνυξης – Τελέστηκε Ευχέλαιο για πρώτη φορά

admin

Συνάντηση εργασίας για το Φράγμα Καρβούνη και δεσμεύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών

admin

Προληπτικές Ιατρικές Εξετάσεις Δωρεάν στη Σάμο: 28 με 31 Μαΐου – Κλείστε Ραντεβού

admin

Αν. Σάμος: Ασφαλές το νερό σε 7 σημεία ελέγχου (Αναλύσεις Μαΐου)

admin

Ανησυχία μετά τη φωτιά στον ΧΥΤΑ – Παρέμβαση της “ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο”

admin

Κινηματογραφικά γυρίσματα στη Σάμο: Η ταινία “Brave New Love” αναζητά βοηθητικούς Ηθοποιούς

admin

Προθεσμία έως 15/6 για άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της 8ης Μάϊου 2025

admin