19/04/2025
Σαμιακά

Καινοτόμος δράση εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία στο Αιγαίο

36 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Culver Academy – ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία των ΗΠΑ – συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία καινοτόμο δράση εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με επίκεντρο την εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία. Διένυσαν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στο Αιγαίο, στη Σάμο και τους Λειψούς, με στόχο να λάβουν μέρος σε αυτή την πρότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά και να γνωρίσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του Αιγαίου και το διεθνούς σημασίας εγχείρημα της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των ερευνών που υλοποιεί το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, έχουν αναπτυχθεί υποχρεωτικά διδακτέα μαθήματα για πανεπιστήμια και εξειδικευμένα σχολεία του εξωτερικού, τα οποία διδάσκονται στις ερευνητικές βάσεις και σκάφη του Αρχιπελάγους. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το Αρχιπέλαγος, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για το Αιγαίο, που μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική έρευνα. Είναι όμως ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και συνεργασία χειμώνα – καλοκαίρι με εκατοντάδες ανθρώπους, συχνά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πέραν από το εκπαιδευτικό κομμάτι το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τη νέα γενιά επιστημόνων περιβάλλοντος, θέλουμε τονίσουμε και τον ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς κάποιες από τις εκπαιδευτικές δράσεις έγιναν από κοινού μαζί με τους 46 μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου των Λειψών.

Σε κάθε αντίστοιχη δράση ενθαρρύνουμε με κάθε ευκαιρία τα τοπικά σχολειά των νησιών να συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με τους μαθητές των σχολείων του εξωτερικού. Έτσι με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε και στην περίπτωση αυτή, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων Culver και Λειψών να βρίσκουν σε ελάχιστο χρόνο κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, κάτι που μας φαντάζει ως μία κοινή κουλτούρα των νέων ανθρώπων που έχουν ελάχιστα που τους χωρίζουν. Είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπουμε τα νέα παιδιά από τόσο διαφορετικά μέρη του κόσμου να μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον και ανησυχία για την προστασία της φύσης.

Related posts

Μεγάλη Παρασκευή στη Σάμο: Κατάνυξη και παράδοση στους Επιταφίους της Πόλης

admin

182 Κύπριοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στη Σάμο – Η πρώτη πτήση της σεζόν

admin

Έναρξη του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για το 2025 στους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

admin

Εργατική Πρωτομαγιά 2025: Απεργιακή Συγκέντρωση σε Σάμο και Ικαρία

admin

Μεταφορά Αγίου Φωτός σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο το Μεγάλο Σάββατο

admin

Άγιο Φως: Η Σάμος δεν συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματισμένες πτήσεις

admin

Απίστευτο στη Σάμο: Smartphone “νόμισε” ότι έγινε τροχαίο και κάλεσε το 112

admin

Καρλόβασι: Σύλληψη για παράνομη οπλοκατοχή – Γκλοπ, μαχαίρια και φλόμπερ στα χέρια της αστυνομίας

admin

Πρόσκληση για Πασχαλινή συνάντηση του Μητροπολίτη Σάμου με τους Φοιτητές

admin