30.5 C
Σάμος
13/07/2025
Σαμιακά

Κρεμμύδι και σαμιώτικο κρασί;

Banner Samos24

Ταιριάζει αλήθεια το κρεμμύδι με το σαμιώτικο κρασί; Απ΄ ότι φαίνεται ταιριάζει, ειδικότερα αν πρόκειται για τα ονομαστά «κρεμμύδια Κουμέϊκων» και  την έκθεση φωτογραφίας  που διοργανώνει την  Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, από τις 8 το βράδυ, η Κοινότητα Κουμέικων  υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Στην έκθεση φωτογραφίας, που είναι ανοικτή στο κοινό αλλά τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, θα συμμετέχει και ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός  Σάμου που θα προσφέρει τα υπέροχα, ξηρά και γλυκά, κρασιά παραγωγής του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σαμιώτες έτρεφαν και τρέφουν μεγάλη αγάπη για το κρεμμύδι γι αυτό και παλαιότερα τους έλεγαν  «κριμμδάδις», ιδίως τους κατοίκους της περιοχής Βελανιδιάς Κουμέικων και Μαραθοκάμπου για τις μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών που καλλιεργούσαν κι εξήγαγαν στα νησιά και τα μικρασιατικά παράλια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας  Έλσα Χίου στο βιβλίο «Πατριδογευσία» εκδόσεως της εφημερίδας «Χαραυγή».

«Το κρεμμύδι το ταχύ, κάνει άντερο παχύ.

Και το σκόρδο την ημέρα δίνει στην καρδιά αγέρα…»

Οι μνήμες της κρεμμυδοκαλλιέργειας, κυρίως στην περιοχή της «Βελανιδιάς» αναβίωναν με ξεχωριστό τρόπο τα τελευταία χρόνια στα Κουμέικα, όπου η τοπική κοινότητα διοργάνωνε με επιτυχία «γιορτές κρεμμυδιού».

Φέτος, λόγω  covid 19, οι εκδηλώσεις θα περιοριστούν σε ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με δημιουργίες  του φωτογράφου Χρυσόστομου Γαλαθρή, ο οποίος  επιλέχτηκε να συμμετάσχει στην ομάδα φωτογραφίας της σειράς «Crown» που παρουσιάζεται  στο Netflix. Αξίζει να σημειωθεί πως για την εκτύπωση των έργων που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτογραφίας, είχε μεριμνήσει η πρ. πρόεδρος ΔΟΠΠΟΝΑΣ,  Άννη Ανδρεάδη.

 

Related posts

Σάμος: Ημέρα μνήμης για τους Θεόδωρο Βλάχο και Μογκόρεαν Σεργκέι, που έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου

admin

Από το Άνω Βαθύ στην πρώτη γραμμή: Ο εξαιρετικός Καρδιολόγος Γιώργος Παφιλιάρης

admin

Κάρλας για Νοσοκομείο Σάμου: «Λύσεις απελπισίας»

admin

Ταλαιπωρία για Τούρκους επισκέπτες: Ωρές αναμονής στον καυτό ήλιο στο Τουριστικό λιμάνι της Σάμου

admin

Η Σάμος στην κορυφή των νησιών για Οινοτουρισμό

admin

Δεν θα λειτουργήσει φέτος το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Παλαιόκαστρο (ύψωμα Βότσου)

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Μείωση 5% στην επιβατική κίνηση τον Ιούνιο

admin

Σταμάτης Φιλιππής, Στράτος Καπώλης και Γιάννης Χατζηκωνσταντής για την κατάσταση του Νοσοκομείου

admin

Ασφάλιση Επιχειρήσεων– Συνέπειες από τη μη συμμόρφωση – Τράπεζα ή επαγγελματίας ασφαλιστής η σωστή επιλογή;

admin