16.7 C
Σάμος
15/05/2025
Σαμιακά

Λάμπρος Βακιάρος: Παραδοσιακή Σαμιώτικη κατσικίσια πλάτη γεμιστή

Ο Λάμπρος Βακιάρος δίνει μια παραδοσιακή, πασχαλινή συνταγή της Σάμου, που θέλει το κατσικάκι να μπαίνει γεμιστό στο φούρνο

Για την πλάτη και τις πατάτες

  • 1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
  • 8 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. πιπέρι
  • 150 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κιλά πατάτες

 

Για τη γέμιση

  • 1 συκωταριά 500 γρ.
  • 65 γρ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
  • 30 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 420 γρ. νερό
  • 75 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 75 γρ. άνηθο ή μάραθο
  • 340 γρ. ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
  1. Με το χέρι μας ξεκολλάμε την πέτσα από τα πλευρά, προσέχοντας να μην την κόψουμε.
  2. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ τομάτας και το αλλείφουμε στο κατσίκι εσωτερικά και εξωτερικά.
  3. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 5-7 λεπτά την συκωταριά. Την αφαιρούμε από το νερό και τη ψιλοκόβουμε.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, το νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν περίπου 2 δάχτυλα υγρά στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ψήνουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
  1. Αφού έχει κρυώσει η γέμιση, γεμίζουμε την πλάτη κουταλιά, κουταλιά πιέζωντας με το χέρι μας έτσι ώστε να σπρώξουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της πλάτης.
  2. Ράβουμε με μία χοντρή βελόνα τα ανοίγματα και από τις δύο πλευρές, για να κλείσουν καλά.
  3. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τις πατάτες. Τοποθετούμε από πάνω το κατσίκι, το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά το ταψί με δύο αλουμινόχαρτα αφού βάλουμε στο ταψί 1- 1/2 κούπα νερό.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για 4 ώρες. Τέλος, ανεβάζουμε ξανά την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Πηγή Λάμπρος Βακιάρος – lambrosvakiaros.com

Γίνε εκπληκτικός στην κουζίνα!

Related posts

8ο Σαμιακό Φοιτητικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα «Alan Turing» αυτή την Κυριακή 18 Μαΐου – Ανοιχτές οι δηλώσεις συμμετοχής

admin

ΛΑΣ: Για 68.000€ της παίρνουν το σπίτι: Η Σάμος ξεσηκώνεται για τη Μαριάννα

admin

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου συμμετέχει στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»

admin

Βροχοπτώσεις ρεκόρ σε Σάμο και Ικαρία: Πάνω από 400 χιλιοστά νερού σε πέντε μήνες

admin

«Πλήγμα για τη νησιωτική οικονομία»: Eπιστολή Κυριαζή στον Υπουργό Ναυτιλίας για τις νέες αυξήσεις στα φορτηγά

admin

Κινητοποιήσεις 15 & 16 Μαΐου για να μην χάσει η Μαριάννα Α. το σπίτι της – Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

admin

Νέα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Τηλεϊατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας

admin

Σάμος: Το Νηπιαγωγείο Χώρας διακρίθηκε στο 3ο Φεστιβάλ STEM με θέμα την επιβίωση στον Άρη

admin

Εορτασμός Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας Σάμου

admin