16/09/2025
Σαμιακά

Μητέρα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της μεταξύ Μυκόνου – Ικαρίας

Μια μητέρα φυσητήρας θηλάζει το μικρό της στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία, ενώ στην επιφάνεια διακρίνεται λίγο γάλα!

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση του το Archipelagos – Institute of Marine Conservation :

“World Whale Day σήμερα και μοιραζόμαστε μαζί σας ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο από το Αιγαίο: θηλασμός φυσητήρα στο μπουγάζι ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία.

Στη φωτογραφία διακρίνεται λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας. Μία εικόνα που είναι αθέατη στην καθημερινότητά μας, αλλά επαναλαμβάνεται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια σε αυτή την ξεχωριστή θάλασσα.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πόσα λίγα γνωρίζουμε σήμερα για τους φυσητήρες, τους γίγαντες των θαλασσών μας. Η παρουσία τους αναφέρεται στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα, με τις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές του Αριστοτέλη. Ως είδος κατάφερε να επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια, ενώ σήμερα μοιάζει να αμύνεται στην ανθρώπινη επίδραση, ζώντας στις θάλασσες που υπεραλιεύουμε, γεμίζουμε με πλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα λύματα και υποβαθμίζουμε με τόσους άλλους τρόπους.

Σε μία εποχή που έχουμε τόση υπερπληροφόρηση – μεγάλο μέρος της οποίας είναι τελικά περιττή – δεν δικαιούμαστε να πορευόμαστε με τόση άγνοια και τόσο μεγάλα κενά γνώσης για τα ξεχωριστά είδη που ζουν γύρω μας. Εάν δεν γνωρίσουμε τις θάλασσές μας και το μοναδικό τους πλούτο, είναι αδύνατον να τις διαχειριστούμε και να τις προστατέψουμε!”.

Related posts

Παράδοση – παραλαβή στην ΑΣΔΕΝ με πρωταγωνιστές δύο Σαμιώτες αξιωματικούς

admin

Κάλεσμα σωματείων και συλλόγων στη Σάμο για την υγεία – Συγκέντρωση 16/9 στην Πλατεία Πυθαγόρα

admin

Eορτάζει το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου της Σάμου

admin

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Σάμου κατά της αξιολόγησης

admin

Σάμος: Η σκληρή αλήθεια μέσα από τα μάτια των πολιτών

admin

Το «Ariadne» αντικαθιστά τα «Lefka Ori»

admin

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: «Όχι στα αργύρια του τουρισμού για το ΝΑΤΟ»

admin

Blue Star Myconos: Τα δρομολόγια από 15/9 έως 31/10

admin

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

admin