27.2 C
Σάμος
24/07/2024
Πολιτικά

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ ¨: Ρατσισμός και βία στο παλαιόκαστρο Σάμου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΖΥΡΙΖΑ Σάμου  με αφορμή τα επεισόδια  που σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων και μελών ΜΚΟ στο Παλαιόκαστρο ,κατά την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου με θέμα την ενοικίασης σπιτιών σε ευάλωτες ομάδες.

Η Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου σημειώνει:

Δυστυχώς η ευτυχώς η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, η οποία χτύπησε και την πόρτα μας και ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, έφερε στην επιφάνεια τα ρατσιστικά, φασιστικά, ξενοφοβικά και εθνικιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Τα οποία μαχαιρώνουν  πισώπλατα τη συνοχή της κοινωνίας μας, αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας.

Η εθνικιστική θολούρα που τους διακατέχει, δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν ως πολιτισμένα όντα και να τιμήσουν την αρχαίο-ελληνική παράδοση της φιλοξενίας. Δεν τους βοήθα να θυμηθούν πως από αρχαιοτάτων χρονών, ως λαός φιλοξενήσαμε αλλά και φιλοξενηθήκαμε. Ο Οδυσσέας στον δεκάχρονο Νόστο, το ταξίδι του προς την Ιθάκη, χρειάστηκε να γίνει ικέτης πολλές φορές. Αλλά και πολύ αργότερα, κυρίως την χρονική περίοδο 1950-1970 φιλοξενηθήκαμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ξεχνάνε ότι είμαστε ένα έθνος μεταναστών. << εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν, όπως έγραφε ο αείμνηστος Μανώλης  Αναγνωστάκης στα ποιήματα του << Θεσσαλονίκη. Μέρες του 1969 μ.χ.>>.

Βρωμοέλληνες αποκαλούσαν συλλήβδην τους παππούδες μας, που αποφάσιζαν να κάνουν το μακρινό ταξίδι στην γη της‘ ’επαγγελίας’’, εκεί που έτρωγαν, λέει το ψωμί με το βούτυρο ! Λαθρομετανάστες και λαθροπίθηκους, κάποιοι αποκαλούν  σήμερα φτωχούς και ταλαιπωρημένος ανθρώπους που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.  Διαφορετικές εποχές, αλλά πάντα οι ίδιοι απαίδευτοι θα εμφανιστούν να το παίξουν τιμητές της πατρίδας.  Ξεχνώντας τις αρχές και τα ιδανικά της, τα οποία μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες.

Είναι ιερή υποχρέωση κάθε Σαμιώτη, απέναντι στον πολιτισμό μας, που αποτελεί τη βάση του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος είναι επικυρίαρχος σε όλο τον πλανήτη, να αντισταθεί σε κάθε ξενοφοβικό, φασιστικό και εθνικιστικό παροξυσμό. Δεν μπορεί Έλληνας-ευρωπαίος  πολίτης να ανέχεται να στοχοποιούνται κατατρεγμένοι άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή είναι σκουρόχρωμοι. Δεν μπορεί να στοχοποιούνται μικρά παιδιά, επειδή η μοίρα τους τα έκανε πρόσφυγες και να τους στερείτε το πολύτιμο αγαθό της γνώσης. Δεν μπορεί να προσβάλλεται, η ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση, όπου η ευσπλαχνία της και η καρδιά της δεν έχουν  σύνορα.  Ο φασισμός δεν κάνει διακρίσεις, σήμερα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αύριο θα είμαστε εμείς και δεν άργησε πολύ, επίθεση σε συμπολίτες μας με οποιαδήποτε μορφή βίας λεκτική και μη. Προπηλακισμός και έλεγχος για το πώς θα διαθέσει ο καθένας την περιουσία του, στοχοποίηση  και στέρηση της ατομικής ιδιοκτησίας και οικονομικής ελευθερίας.

Είναι καθήκον όλων των πολιτών να καταδικάσουν οποιαδήποτε μορφή  βίας απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, που φιλοξενούνται στο νησί μας., απέναντι στους ανθρώπους που εργάζονται για να τους βοηθήσουν και αποτελούν εταίρο της Υ.Α του ΟΗΕ στη ΣΑΜΟ.  Απέναντι σε κάθε συμπολίτη μας που έχει το δικαίωμα να διάθεση όπως αυτός θέλει την περιουσία του.

Καλούμε ιδιαιτέρως κάθε θεσμική αρχή, από τον Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, αλλά και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου, να καταδικάσουν το συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα, στο Παλαιόκαστρο Σάμου, το οποίο μας προσβάλει ως ανθρώπινα όντα, ως Έλληνες, αλλά και ως χριστιανούς.   <<Η σιωπή είναι συνενοχή>>.

Related posts

Πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Επίσκεψη Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Σάμο και Ικαρία

admin

Στεφανάδης για το Φράγμα Αρνοπέζια: Ένα εμβληματικό έργο στην Ικαρία μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης

admin

Στη Σάμο η Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ μετά την παραίτηση των δύο αναισθησιολόγων

admin

Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου για τη συνάντηση φορέων στον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

admin

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σάμου: Βάζουν ταφόπλακα στον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

admin

Θερμή χειραψία Μουτζούρη – Σαμαρά- Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον πρώην Πρωθυπουργό

admin

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου προς Παπαθεοφάνους – Ήρθε η ώρα για σοβαρή αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων

admin