29.4 C
Σάμος
01/07/2025
Δήμος

Ο Δήμος Σάμου για την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Μαραθοκάμπου

Banner Samos24

Ο Δήμος Σάμου χαιρετίζει την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) του τ. Δήμου Μαραθοκάμπου και στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Δήμου, θα συνεχίσει να προάγει και μέτρα εφαρμογής του.

Ο Δήμος, όπως είναι γνωστό, προωθεί παράλληλα και στηρίζει την εκπόνηση από τις Υπηρεσίες του, Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης για το σύνολο της Νήσου με βασικά του στοιχεία:

  1. Τον αναπτυξιακό χαρακτήρα με σαφή μέτρα καθορισμού και προώθησης:
  • των δομών στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρωτογενή τομέα.
  • των ερευνητικών δομών προαγωγής Έρευνας & Παραγωγής και εφαρμογών στις εγχώριες ΜΜΕ και ευρύτερα.
  1. Την άρση των αντικινήτρων χωρικού χαρακτήρα που ταλανίζουν το νησί: αποστάσεις ρεμάτων, σχεδιασμός/υλοποίηση εσωτερικού δικτύου οικισμών, κ.α.
  2. Την ανάκτηση/ ανάπλαση υφισταμένων οικιστικών υποβαθμισμένων περιοχών.
  3. Την κάλυψη χωρικών απαιτήσεων ως προς την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών τουρισμού.
  4. Την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής Ιστορικής Χωρικής Μνήμης της Σάμου, μέσω ενοποιήσεων Ιστορικών / Αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και τοπίων και βιώσιμης χωρικής συναρμογής με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, που αποτελεί και υπόστρωμα αειφόρων αναπτυξιακών ενεργειών.
  5. Την προώθηση μιας συνολικής πολιτικής «πράσινων» μετακινήσεων για το σύνολο της Νήσου, μέσω της ανάλογης σύνδεσης των διαμερισμάτων, των οικισμών και των αστικών και ημιαστικών ιστών (δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, καινοτόμων μέσων μεταφορών, Ζώνες 30).
  6. Την αξιοποίηση των τομεακών ευρωπαϊκών πολιτικών.
  7. Τις καινοτόμες παρεμβάσεις κλίμακας, που αναδεικνύουν υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες κανονιστικές ρυθμίσεις.
  8. Την άρση των χωρικών και αναπτυξιακών ανισορροπιών στο σύνολο της εδαφικής ενότητας της Σάμου, μέσω δράσεων/ενεργειών/ μέτρων/ έργων ενδυνάμωσης της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής της Νήσου και τη βελτίωση/δημιουργία τεχνικών και κοινωνικών υποδομών (υποδομές ΜΜΕ, και Ε&Τ) καθώς και την απόδοση χωρικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την προσαρμογή της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).
  9. Την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, όπως είναι η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Θαλάσσια Χωροταξία για το νησί.
  10. Την ευρεία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην διαμόρφωση του τοπικού Χωρικού Σχεδίου.

Related posts

Βαγγέλης Μαρνέζος: “Η Γαλάζια Σημαία γεμίζει χαρά την ακτή μας στο Ποτάμι Καρλοβάσου”

admin

Προσοχή: Άνεμοι έως 9 μποφόρ από το Σάββατο στη Σάμο

admin

Ανατολική Σάμος: Παραιτήθηκε απο Εντεταλμένος Σύμβουλος o Δημήτρης Βλασιάδης

admin

Συμμετοχή του Αντιδημάρχου Μανώλη Νικολού στην 17η Πανελλήνια Σύνοδο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

admin

«Αιδώς και ως εδώ!»: Η Συμμαχία Πολιτών κατηγορεί τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου για «καπηλεία» έργων

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου-Αιδώς Αργείοι : “Με έργα απαντάμε στον εκνευρισμό της αντιπολίτευσης”

admin

Μουσικό Σχολείο Σάμου: Αντιδρά η Λαϊκή Συσπείρωση για την άρνηση ίδρυσης τμήματος

admin

Προβληματισμός στη Δυτική Σάμο: Η “Συμμαχία Πολιτών” θίγει ζητήματα ηθικής και αναπτυξιακής απραξίας

admin

Καρναβάλι Δυτικής Σάμου: 22.064€ το τελικό κόστος – Αναλυτικός απολογισμός μετά από ερώτηση Λυμπέρη

admin