17.2 C
Σάμος
12/12/2024
Πολιτιστικά

Σπηλιές Μυτιληνιών – Αρχαία Λατομεία

Στους Μυτιληνιούς, ένα από τα μεγάλα χωριά της Σάμου, στην περιοχή Κουτσοδόντη βρίσκονται 45 σπηλιές γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι Αρχαίου Ορυχείου. Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μέτρων και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από κει μια υπέροχη θέα του κάμπου της Χώρας.

Οι είσοδοι στηρίζονται σε κολώνες λαξευμένες με το χέρι, μαρτυρώντας την ακρίβεια της μελέτης, τη διάταξη, αλλά και τη προσεγμένη κατασκευή της κάθε μιας, ώστε να συγκρατούν στέρεα το βουνό πάνω τους.

Σε μια από αυτές μια τρύπα οδηγεί στο εσωτερικό του λόφου, όπου οι εξερευνητές κατέγραψαν (8) επίπεδα με τον ίδιο τρόπο στήριξης συνολικού βάθους -70μ και μήκος κάθε επιπέδου l Km. Η ιστορία αυτού του χώρου, πολύ πιθανόν, έχει ακόμα πολλές εκπλήξεις να μας επιφυλάξει αλλά ήδη υπάρχουν σοβαρές αναφορές για την χρήση του στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Herman Kienast, Αρχιτέκτονα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και τέως υπεύθυνο των ανασκαφών στο Ιερό της Ήρας και μελετητή του Ευπαλινείου Ορύγματος, από τη θέση αυτή εξορύσσονταν υλικά για την ανέγερση του μεγάλου ναού της Ήρας και άλλων κτιρίων στο χώρο του Ιερού καθώς και στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, του σημερινού Πυθαγορείου κατά τους αρχαϊκούς χρόνους.

Μαρτυρία για την εξόρυξη αυτών αποτελούν τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα χαραγμένα κομμάτια του πετρώματος στο δάπεδο των ορυχείων.

Στα «Σαμιακά» του Επαμεινώντα Σταματιάδη επίσης αναφέρεται ότι η περιοχή, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λειτούργησε ως «Μεταλλείο Νίτρου», όπου κάποιος μοναχός ονόματι Ιγνάτιος, παρασκεύαζε πυρίτιδα χρησιμοποιώντας τα νιτρικά άλατα. Στους σύγχρονους καιρούς δεν δόθηκε στο Ορυχείο η σημασία που έπρεπε σύμφωνα με την αξία του.

Σημαντικό βέβαια είναι ότι από το 2002 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχουν αρχίσει τοπογραφικές μετρήσεις και επιφανειακή έρευνα στο χώρο των λατομείων στα πλαίσια έρευνας, τη διεύθυνση της οποίας έχει  η αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστ- Κλασ- Αρχ/των Μαρία Βιγλάκη- Σοφιανού με συμμετοχή του αρχιτέκτονα της ίδιας Εφορείας Ιωάννη Μητσούλη, ενώ από πλευράς Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου ήταν ο αρχιτέκτονας Herman Kienast.

Πληροφορίες από τον Σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου  “Ο Ευπαλίνος”.

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κομινόζογλου

admin

«Οι λύκοι μες στους τοίχους» του Neil Gaiman ανεβαίνει στη Σάμο

admin

«ΙΩΝΙΑ πύλη στο χρόνο…» – Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στη Σάμο

admin

10 δωρεάν εισιτήρια για την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Μούσας των Σαμίων

admin

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin