Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην έκθεση “2ο SUPERFOODS FESTIVAL 2023”, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζάππειου Μεγάρου Αθήνας, από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023.
Το “2ο SUPERFOODS FESTIVAL 2023” διοργανώθηκε από την “ATLAS EXPO” και αποτελούσε ένα γνήσιο bazaar λιανικών πωλήσεων στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας. Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.
Επρόκειτο για μια σημαντική πρωτοβουλία, με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούσε μία θεματική γιορτή & ένα σημείο συνάντησης μικροπαραγωγών και καταναλωτικού κοινού, με σκοπό την παρουσίαση και την ανάδειξη υπερτροφών, βιολογικών προϊόντων και καινοτόμων τροφίμων & ποτών, τονώνοντας παράλληλα την επιχειρηματική δραστηριότητα σ’ αυτό το είδος.
Μετά από πολλά αιτήματα επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και με μικρή εξωστρέφεια, για παρουσία ώστε να προβούν σε άμεσες λιανικές πωλήσεις, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε στο “2o SUPERFOODS FESTIVAL 2023”, με ένα μεγάλο περίπτερο 79,2 τ.μ., προκειμένου να προωθηθούν τα προϊόντα απ’ όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σε ανεξάρτητα booths (ξύλινα σπιτάκια), φιλοξενήθηκαν 23 επιχειρήσεις με φυσική παρουσία εκπροσώπων τους, ενώ παράλληλα υπήρχε και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, για φιλοξενία ασυνόδευτων προϊόντων, για πραγματοποίηση προωθητικών ενεργειών προς το καταναλωτικό κοινό, για καταγραφή της εκφρασμένης ζήτησης των προϊόντων από τους επαγγελματίες, για γευσιγνωστικές δοκιμές και για κεράσματα προς τους επισκέπτες, από τους εθελοντές που στελέχωσαν το περίπτερο.
Τα περίπτερα της Π.Β.Α. επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ τα τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. & Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η βουλευτής Λέσβου του Κ.Κ.Ε. κ. Μαρία Κομνηνάκα, η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. κ. Άντζελα Γκερέκου, ο πρώην Υπουργός & βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής & Πρόεδρος του κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όλοι οι παραπάνω, συνομίλησαν με τους παραγωγούς απ’ όλα τα νησιά, γεύθηκαν τα προϊόντα τους και προέβησαν σε αρκετές αγορές.
Τα ενιαία περίπτερα της Π.Β.Α. και των επιχειρήσεων από το Βόρειο Αιγαίο, επισκέφθηκαν και τις 5 ημέρες της έκθεσης, χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές, αλλά και ξένοι τουρίστες που βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, προβαίνοντας σε πληθώρα άμεσων αγορών τοπικών προϊόντων.
Το οργανωτικό πλαίσιο της συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος και το γενικό συντονισμό της αποστολής η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το κεντρικό stand της Π.Β.Α. πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.κ. Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη, Παρασκευή Νιάνιου, Φωτεινή Νίκου, Ειρήνη Σερέτη, Νίκη Σερέτη & Μαρία Ψωμά, οι οποίες υποδεχόταν το πολυπληθές καταναλωτικό κοινό, διενεργούσαν γευσιγνωστικές δοκιμές και χορηγούσαν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, διοργανώθηκαν διάφορες παράλληλες γαστρονομικές εκδηλώσεις, με τους εκπροσώπους του Βορείου Αιγαίου και τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες να παρουσιάζουν την πλούσια διατροφική παράδοση των νησιών και τα προϊόντα της κάθε επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα οι καταξιωμένες chefs από το Βόρειο Αιγαίου Τζένη Παλαιολόγου και Μιμή Μάλτα, “ταξίδεψαν” το κοινό με αλμυρές και γλυκές συνταγές στους γευστικούς νησιωτικούς προορισμούς, παρουσιάζοντας τα ακόλουθα τοπικά εδέσματα: α) Σαμιώτικα ντολμαδάκια με μάραθο, β) Ντιπ “xούμους με ρεβύθια, ταχίνι & ελαιόλαδο”, συνοδευόμενο με χιώτικο επτάζυμο παξιμάδι, γ) Ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, με άγρια χόρτα, σπανάκι, φρέσκα μυρωδικά και λουκάνικο με ούζο, δ) Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με σιτάρι, πομοντόρια, αγγουράκι, κρίταμο από Φούρνους Κορσεών, κάπαρη, φέτα & ελαιόλαδο, και ε) Πασπαλάδες Λέσβου (νηστίσιμο γλυκό με πετιμέζι, αλεύρι & ελαιόλαδο).
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της επιχείρησης “ΠΕΡΙ ΛΕΣΒΟΥ”, που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, με πωλήσεις λεσβιακών & εν γένει προϊόντων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Οι 62 διατροφικές & παραγωγικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α. στην έκθεση, ήταν:
1. “AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ
2. “ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΙΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
3. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
4. “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΠΑΣΤΕΛΙ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΧΑΧΛΕΣ, ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΛΙΚΕΡ)
5. “ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΡΑΛΗ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
6. “ΑΝΕΜΟΣ” ΜΠΕΝΕΤΟΣ Γ. – ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ Γ. Ο.Ε.: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
7. “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΠΟΤΟΠΟΙΑ”: ΟΥΖΟ ΧΙΟΥ “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ”
8. “ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ Β. ΥΙΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΧΑΛΒΑΔΕΣ & ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
9. “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
10. “ΒΑΣΙΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ” ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ
11. “ΒΕΛΕΜΒΕΤΣΟΣ Α.Ε.”: ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ
12. “BIOSAMOS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΖΟΓΙΑ & ΣΠΥΡΟΥ ΛΕΚΙΩΤΗ
13. “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ
14. “CHIONY”: ΦΥΣΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΧΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
15. “DIAMOND AGE ESSENCES”: ΙΑΜΑΤΑ ΕΥΕΞΙΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
16. “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
17. “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ “MYTILANA” & “CRYSTAL” – ΕΛΑΙΟΣΑΠΩΝΕΣ
18. “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΑ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ” & “LESVOS”
19. “ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΜΠΥΡΕΣ ΧΙΟΥ
20. “ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”: ΟΙΝΟΙ ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
21. “Ι. ΓΚΙΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΧΥΜΟΙ, ΟΥΖΟ, ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑ – ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΒΟΤΚΑ & ΒΟΤΚΑ ΠΕΠΟΝΙ
22. “ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΟΝ. ΙΚΕ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ ΙΚΑΡΙΑΣ “ΙΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ”
23. “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
24. “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΟΥΖΟ “ΑΝΤΡΙΚΙΟ” & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ
25. “ΚΑ_ΝΔΥΛΟΣ”: ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΟΥΡΝΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΚΟΤΤΑΡΑ
26. “ΚΑΣΠΑΚ’ ΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ & ΒΟΥΤΗΜΑΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΧΡΥΣΟΚΕΦΑΛΟΥ – ΧΟΡΟΥ
27. “ΚΑΤΣΙΚΗΣ Σ. ΗΛΙΑΣ”: ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΙΟΥ
28. “KISS THE EARTH”: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΙΟΥ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
29. “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ & ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ “ΚΡΗΝΗ”
30. “KRYSTAL” ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.: ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
31. “ΚΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙΝΩΝ ΧΙΟΥ
32. “ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΛΗΜΝΟΥ – ΣΤΑΜΑΤΕΡΗΣ Ο.Ε.”: ΑΛΕΥΡΑ ΛΗΜΝΟΥ
33. “ΛΕΒΑ Α.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ ΛΕΣΒΟΥ “SMYRNIO”
34. “LESVION OLIVE OIL”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ
35. “LESVOS HONEY”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
36. “LIMNOS ORGANIC WINES” ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ – TΣΙΒΟΛΑΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ
37. “ΜΑΡΙΝΟΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΧΙΟΥ
38. “ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
39. “ΜΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ, ΕΛΙΕΣ & ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΣΑΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
40. “MELISSAVET”: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ
41. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”: ΜΕΛΙ ΨΑΡΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
42. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
43. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ
44. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ: ΑΝΘΟΜΕΛΟ & ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
45. “ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ Ν. Α. & ΣΙΑ Ο.Ε.”: BUNDABERG BREWED DRINKS
46. “MYROVOLOS ORGANICS”: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ
47. “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ
48. “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
49. “OMERTA COFFEE ROASTERS” ΛΕΣΒΟΥ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΦΕ, ΙΩΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
50. “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
51. “PAPAYIANNIDES ELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
52. “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΦΛΟΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ & ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ
53. “ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΥΨΗΣ ΛΕΣΒΟΥ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
54. ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ & CATERING ΛΕΣΒΟΥ
55. “ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΕΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
56. “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”
57. “ΣΤΟΥΠΑΚΗΣ Α.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ: ΝΕΡΟ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ
58. “TZORTZIS” OLIVE OIL COMPANY: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “OLVIA”, ΚΩΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
59. “ΤΟΜΑΖΟΣ” ΑΡΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΙΟΥ
60. “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ” ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΚΥΡΗ: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΕΣ & ΠΟΔΙΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
61. “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΓΩΝ
62. “ΨΥΧΗΣ – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, ΟΥΖΟ & ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΧΙΟΥ