22.8 C
Σάμος
05/07/2025
Σαμιακά

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το εργατικό ατύχημα στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

Banner Samos24

Την Παρασκευή τα ξημερώματα έγινε σοβαρό εργατικό ατύχημα με θύμα 52χρονο ναυτεργάτη του Ε/Γ-Ο/Γ Νήσος Μύκονος. Το πλοίο το οποίο ταξίδευε μετά από «απαγορευτικό» ήταν στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με προορισμό τον Πειραιά. Ο τραυματισμός έγινε έπειτα από σπάσιμο κάβου, με αποτέλεσμα να διαλύσει  τα πόδια του ναυτικού.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως υπεύθυνο για τα μέτρα ασφαλείας σε πλοία και λιμάνια και για τον τραυματισμό του συναδέλφου. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους, ο καβοδέτης στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου ήταν ένας, και φυσικά δεν μπορούσε να λύσει ταυτόχρονα και τους δύο κάβους, επομένως ήταν αναμενόμενο αυτό που τελικά έγινε: λόγω του ισχυρού αέρα ο ένας κάβος που κρατούσε το πλοίο έσπασε και σακάτεψε τον ναυτεργάτη.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο και την ηγεσία του, τόσο αυτής της κυβέρνησης, όσο και όλων των προηγούμενων, ως υπευθύνους για το γεγονός ότι το «απαγορευτικό» έχει γίνει λάστιχο και πλοία ταξιδεύουν κατά τις ορέξεις των εφοπλιστών ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πχ πάνω από τα 8 μποφόρ, με μια απλή «δήλωση για ευθύνη πλοιάρχου», με βάση Υπουργική Απόφαση του 2005… και ρωτάμε κάτω από ποιες συνθήκες ταξίδευε το πλοίο;

Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τόσο από αυτή την κυβέρνηση, όσο και από όλες τις προηγούμενες εξυπηρετούν τα κέρδη των εφοπλιστών και όχι την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών. Αυτή είναι η γενική πολιτική τους. Αυτή η πολιτική έχει μειώσει την οργανική σύνθεση των πλοίων, αφήνει «σαπάκια» να ταξιδεύουν, δημιουργεί οικολογική ρύπανση όπως αυτή του «Αγία Ζώνη» στην Σαρωνίδα, σακατεύει εργάτες, τους αφήνει χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφήνει τα νησιά μας χωρίς καράβια ή επάρκεια δρομολογίων και με πανάκριβα εισιτήρια κλπ.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί:

  • Άμεση διαλεύκανση όλων των συνθηκών που προκάλεσαν το ατύχημα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί.
  • Να γίνει έλεγχος για το αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο πλοίο. Πλήρη στελέχωση, επάρκεια προσωπικού.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του συναδέλφου και της οικογένειάς του.
  • Την βελτίωση των λιμενικών υποδομών σε όλα τα νησιά για την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων και την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών. Άμεση αποκατάσταση όλων των λιμανιών που έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες (π.χ Ευδήλου Ικαρίας)
  • Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό στα λιμάνια των νησιών και προσαρμογή της οργανικής σύνθεσης των πλοίων με βάση τις ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Αυστηροί κανόνες περί «απαγορευτικού», ώστε να μην ταξιδεύουν πλοία σε άσχημες καιρικές συνθήκες με κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες και σε όλους τους κλάδους.

Related posts

Ο Μητροπολίτης Σάμου στην παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης – Ανακοινώσεις Υπ. Πολιτισμού

admin

Βόλτα με ουρές που λυγίζουν καρδιές!

admin

Κλήσεις για καταθέσεις σε Δήμαρχο και Συμβούλους για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Ρεματαίικα Πλατάνου Σάμου

admin

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σάμου: Προτάσεις για αναβάθμιση Σχολικών υποδομών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Σάμος: Ανάκαμψη-ρεκόρ τον Ιούνιο στις αφίξεις επιβατών από την Τουρκία μετά την αρχική κάμψη

admin

Παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Σχέδιο των 1,038 δισ. € για Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου:Αγωνιστική «υποδοχή» του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο

admin

Πρώτη άφιξη του Superstar II της Seajets στο Καρλόβασι

admin

Κίνημα Δημοκρατίας Σάμου : Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σάμου – Ζητάμε λύσεις, όχι φιέστες!

admin