25.5 C
Σάμος
30/07/2025
Σαμιακά

Σάμος – Μετανάστες στη θάλασσα από αδίστακτους διακινητές

Περιγραφή εικόνας

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο του samos24.gr που καταγράφει τις προσπάθειες των μεταναστών να βγουν κολυμπώντας στην ακτή αφού λίγα λεπτά πριν οι διακινητές τους τους πέταξαν στη θάλασσα:

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου από κάμερα του επίγειου σταθμού παρακολούθησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου (Τ/Χ) σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο κινείτο προς τις βορειοδυτικές ακτές της Σάμου. Ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) μετέβη στην περιοχή όπου εντόπισε το Τ/Χ και προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με τη χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων. Ο χειριστής του Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε όμως με τις υποδείξεις του ΠΛΣ και προσπάθησε να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία ο χειριστής του Τ/Χ εκτελούσε επανειλημμένα επικίνδυνους ελιγμούς θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του πληρώματος του ΠΛΣ. Ρίχτηκαν τότε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του Τ/Χ και τη σύλληψη των αλλοδαπών χειριστών του.

Κατόπιν ενημέρωσης από την Αστυνομική Διεύθυνση της Σάμου, εντοπίστηκαν στη στεριά είκοσι επτά (27) αλλοδαποί τους οποίους είχανε ρίξει οι δύο διακινητές στη θάλασσα πριν τη καταδίωξη του Τ/Χ. Οι αλλοδαποί κατάφεραν να βγουν στην ακτή της Σάμου με τις δικές τους δυνάμεις και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως όμως δήλωσαν, υπήρχαν στη θάλασσα και άλλα άτομα. Αμέσως στην περιοχή μετέβησαν δύο ταχύπλοα σκάφη του Ελληνικού Στρατού με συνεπιβαίνοντα και στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ένα Πλωτό Σκάφος του Λιμενικού καθώς και ένα σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης/Παράρτημα Σάμου με σκοπό τον εντοπισμό τους.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα εντοπίστηκαν στη θάλασσα και περισυλλέχθηκαν επιπλέον τρία άτομα καθώς και μία σορός άνδρα. Στην περιοχή μετέβη και ιδιωτικό εθελοντικό σκάφος με δύτη το οποίο πραγματοποίησε έρευνες για τυχόν άτομα σε κίνδυνο με αρνητικά αποτελέσματα.

Συνολικά διασώθηκαν 30 αλλοδαποί (15 άντρες, 7 γυναίκες και 8 ανήλικοι). Οι διασωθέντες και η σορός μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβάσου ενώ διατάχτηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Οι δύο συλληφθέντες αλλοδαποί, χειριστές του ταχυπλόου σκάφους είναι υπήκοοι Τουρκίας και αναγνωρίστηκαν από τους διασωθέντες ως οι διακινητές τους. Κατηγορούνται για το κακούργημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός προσώπου (άρθρο 25 § 1 στ. Δ’ ν. 5038/2023), απείθεια (άρθρο 169), επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία (άρθρο 291 ΠΚ) και παράνομη είσοδο στη Χώρα, ενώ το Τ/Χ σκάφος κατασχέθηκε.

Το Λιμεναρχείο Σάμου διενεργεί την προανάκριση.

Related posts

Σκανδιναβικά ΜΜΕ αποθεώνουν τη Σάμο: Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

admin

H μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Καλλινίκου εορτάστηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Βαθέος Σάμου

admin

ΔΣΕ Σάμου: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού

admin

Οργή αγροτών στη Σάμο: Οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τους αμπελώνες, η Πολιτεία απούσα

admin

Ξεκινά ο Τρύγος στη Σάμο

admin

Ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Παναγιά του Κοτσικά

admin

Πρόγραμμα 4ου Ψεκασμού Κουνουπιών 2025: Δήμοι Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

admin

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

admin

Σύλληψη 40χρονου αλλοδαπού στη Σάμο για ψευδή κατάθεση

admin