20/11/2025
Σαμιακά

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού στις ΒΔ ακτές της Σάμου

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στις ΒΔ ακτές της Σάμου.

Σε ανακοίνωση του, το Αρχιπέλαγος αναφέρει:

“Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών, ενώ επίσης καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά – περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε. Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή στις μέρες μας.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή πέρυσι, στο τέλος της άνοιξης, είχαν εντοπιστεί άλλα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα τα οποία είχαν θανατωθεί με παρόμοιο τρόπο. Τόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο και κατά την ίδια περίοδο που θανατώθηκαν τα ζωνοδέλφινα το 2023, υπήρχε στα διεθνή ύδατα της περιοχής δραστηριότητα από μεγάλα αλιευτικά συγκροτήματα γρι-γρι που αλιεύουν με κυκλικά δίχτυα και δεν φέρουν ελληνική σημαία.

Δεδομένης της ανησυχίας τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης, όσο και για άλλα που τυχόν προκληθούν, το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει στο ανοιχτό πέλαγος στην περιοχή καταγράφοντας κάθε αλιευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καλεί τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και να λάβουν μέτρα κατά των παράνομων αλιευτικών πρακτικών που απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Related posts

Σύλλογος Εστίασης Σάμου: «Αδιαφορία του Δήμου για την αναζωογόνηση της αγοράς»

Θέσεις εργασίας προσφέρει το 4* ξενοδοχείο Fito Aqua Bleu Resort στο Πυθαγόρειο της Σάμου

ΝΟΤΑΜ για «Αλατσονήσι»: Βολές 25–27 Νοεμβρίου και απαγόρευση διέλευσης

Σαμιώτες Μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν για την Ειρήνη

ΕΣΠΕΕ Σάμου: Παρέμβαση σε Στεφανάδη για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

17 Νοε 1943 : Ο βομβαρδισμός της Σάμου

Ελεγχόμενη καύση που ξέφυγε στη Χώρα με δύο εγκαυματίες

Ξεκινά ξανά το φυσικοθεραπευτήριο του Νοσοκομείου Σάμου μετά από έξι χρόνια

Η Σάμος Τίμησε τα 113 Χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα