32.9 C
Σάμος
06/07/2024
Σαμιακά

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού στις ΒΔ ακτές της Σάμου

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στις ΒΔ ακτές της Σάμου.

Σε ανακοίνωση του, το Αρχιπέλαγος αναφέρει:

“Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου ζουν σημαντικοί πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών, ενώ επίσης καταλήγουν έντονα θαλάσσια ρεύματα, δεν είναι σπάνιο να εντοπιστούν νεκρά θαλάσσια θηλαστικά – περιστατικά τα οποία συνήθως δεν δημοσιοποιούμε. Όμως στο συγκεκριμένο περιστατικό, το ζωνοδέλφινο είχε ακρωτηριαστεί στην ουρά με αιχμηρό αντικείμενο. Η βίαιη θανάτωση ενός υγιούς δελφινιού που αφήνεται να πεθάνει αργά και βασανιστικά αιμορραγώντας στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτή στις μέρες μας.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή πέρυσι, στο τέλος της άνοιξης, είχαν εντοπιστεί άλλα 4 νεκρά ζωνοδέλφινα τα οποία είχαν θανατωθεί με παρόμοιο τρόπο. Τόσο τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο και κατά την ίδια περίοδο που θανατώθηκαν τα ζωνοδέλφινα το 2023, υπήρχε στα διεθνή ύδατα της περιοχής δραστηριότητα από μεγάλα αλιευτικά συγκροτήματα γρι-γρι που αλιεύουν με κυκλικά δίχτυα και δεν φέρουν ελληνική σημαία.

Δεδομένης της ανησυχίας τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης, όσο και για άλλα που τυχόν προκληθούν, το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει στο ανοιχτό πέλαγος στην περιοχή καταγράφοντας κάθε αλιευτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με αυτά τα περιστατικά.

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καλεί τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και να λάβουν μέτρα κατά των παράνομων αλιευτικών πρακτικών που απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Related posts

Μπαράζ αφίξεων παράνομων μεταναστών στη Σάμο

admin

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Οι ενέργειες της διοικήτριας μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν

admin

Νοσοκομειακοί Γιατροί προς Διοικήτρια – Μην αναστατώνετε τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου

admin

28.336 επισκέπτες απο την Τουρκία στη Σάμο σε τρεις μήνες

admin

Οδηγίες εγγραφών σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σχολικό Έτος 2024-2025!

admin

Υπηρεσίες παιδιάτρου στην Κ.Ε.Δ. Σάμου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

admin

Συνελήφθησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά για διατάραξη ησυχίας

admin

Το Trip Advisor βραβεύει το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

admin

Στη Σάμο για διακοπές η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης

admin