19.4 C
Σάμος
26/05/2025
Σαμιακά

Ε.Κ.Σ: Να ερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου στο αεροδρόμιο της Σάμου

Ακόμα ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του, την ώρα της εργασίας του. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη το πρωί στο αεροδρόμιο της Σάμου, όταν εργαζόμενος σε υπηρεσία επίγειας εξυπηρέτησης έχασε τις αισθήσεις του στην πίστα του αεροδρομίου. Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται και φως στις ακριβείς συνθήκες θανάτου θα ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου, ενώ είναι το δεύτερο δυστύχημα στον ίδιο χώρο σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Σάμου σημειώνει:

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργαζόμενου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο αεροδρόμιο της Σάμου. Ακόμη ένας συνάδελφος απροστάτευτος επειδή η υγεία, η πρόληψη και η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πάντα πίσω από τα κέρδη των εταιρειών. Καταγγέλλουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα στον ίδιο χώρο σε λιγότερο από δύο χρόνια, πράγμα το οποίο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο αυτή όσο και την προηγούμενη φορά δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στο νησί, που είναι υπεύθυνο για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Και οι δύο θάνατοι των συναδέλφων αποδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο πόσο λογαριάζουν τη ζωή εργαζομένων, επιβατών και επισκεπτών τόσο η Fraport, η οποία λειτουργεί το αεροδρόμιο, όσο και η κυβέρνηση που δεν στελεχώνει ιατρείο, με 24ωρη κάλυψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους εργασίας και επισκεψιμότητας του νησιού μας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ερωτήματα και η ανησυχία συναδέλφων και κατοίκων για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του αεροδρομίου, είναι εύλογα και λογικά.

Είναι ολοφάνερο ότι τόσο για τη σημερινή όσο και για την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτεύει η εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων και όχι η υγεία των εργαζομένων και του λαού. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κοστίζουν στις επιχειρήσεις γι αυτό και φροντίζουν να τις απαλλάξουν αφαιρώντας κάθε δυνατότητα ελέγχου στους χώρους δουλειάς σε όλο το νομό, παίρνοντας το μοναδικό υπάλληλο Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας που είχαμε στη Σάμο και κλείνοντας το γραφείο, όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει.

Απαιτούμε:

  • Να ερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου.
  • Να δοθεί όλη η αναγκαία μέριμνα στην οικογένειά του.
  • Να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα Τμήμα του Σώματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο.
  • Να στελεχωθεί ιατρείο στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να υπάρχει συνεχής, καθημερινή και 24ωρης λειτουργία με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και όλα τα απαραίτητα μέσα, για τις ανάγκες εργαζόμενων και επιβατών.
  • Να γίνουν έλεγχοι και θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και να υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας, στο αεροδρόμιο και σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Καλούμε τους εργαζόμενους τόσο στο αεροδρόμιο όσο και οπουδήποτε αλλού να μην ανεχθούν να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες, να μη συμβιβαστούν και να απαιτούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας τους. Όταν μιλάμε για την ίδια μας τη ζωή δεν χωρά καμία έκπτωση και μειωμένες απαιτήσεις. Τους καλούμε να οργανωθούν και να ενημερώνουν το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο για όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται.

Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

Όλοι μαζί με τον συλλογικό αγώνα μας διεκδικούμε το δίκιο μας.

Πηγή Φωτογραφίας: SamosPress.gr

Related posts

Οικογένεια Φράγκου: «Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί» – Ευγνωμοσύνη στην Πυροσβεστική

admin

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη δολοφονία του Γιάννη Κομμάτη – Αύριο η απόφαση

admin

Η Σάμος τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση γεμάτη δημιουργία και εθελοντισμό από την Ομάδα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας

admin

Φωτιά σε αποθήκη στις Τρεις Εκκλησίες (Βαρελά) – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

admin

Κουτσούμπας από Σάμο: “Βρίσκονται χρήματα για τα κέρδη των λίγων, όχι για τις λαϊκές ανάγκες” – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τους δημάρχους

admin

Σωματείο Επισιτισμού Σάμου: Παρέμβαση για κάρτα εργασίας, εποχικότητα και την «αφαίμαξη» των εργαζομένων

admin

Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Όλα τα θέματα της συνεδρίασης της 29ης Μαΐου

admin

Το «Χρυσό Μετάλλιο Ήθους» της μικρής Ευαγγελίας

admin