25.5 C
Σάμος
29/07/2025
Πολιτιστικά

Ημερίδα για τη Φυτοπροστασία της Ελιάς στο Μουσείο Οίνου ΕΟΣ Σάμου

Περιγραφή εικόνας

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου) διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη φυτοπροστασία της ελιάς, με τίτλο: «Δέκα χρόνια χωρίς Xylella, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό χώρο του Μουσείου Οίνου ΕΟΣ Σάμου, Μαλαγάρι, και θα ξεκινήσει στις 11:00 πμ.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια σειρά από παρουσιάσεις και ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της φυτοπαθολογίας και της ελαιοκαλλιέργειας.

Πρόγραμμα Ημερίδας

11:00 Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί

11:20 Παρουσίαση του έργου «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου X. fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του» – XyLeVA.

Ομιλητής: Δρ. Νεκτάριος Καβρουλάκης

11:35 Το βακτήριο X. fastidiosa. Σύγχρονα δεδομένα.

Ομιλητής: Καθηγητής Δημήτριος Γκούμας

12:05 Ανθεκτικότητα ποικιλιών ελιάς στο παθογόνο X. fastidiosa: Η περίπτωση των τοπικών ποικιλιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ομιλητής: Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης

12:20 Έντομα-φορείς του παθογόνου X. fastidiosa στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ομιλητής: Δρ. Ιωάννης Κουφάκης

12:35 Διάλειμμα

13:00 Φυτοπαθολογικά προβλήματα της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Ομιλητής: Αν. Καθηγητής Εμμανουήλ Μαρκάκης

13:30 Πρακτικές ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σημαντικών εντομολογικών εχθρών της ελιάς στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ομιλητές: Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη και Δρ. Γεώργιος Κατσικογιάννης

14:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

14:30 Λήξη Ημερίδας

Η ημερίδα αυτή αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, και μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες του χώρου να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Related posts

Κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Σπαθαραίων Ανάλεκτα” του Εμμανουήλ Γλυφού από τη Σάμο

admin

Εκδήλωση στo Καρλόβασι για τα 100 χρόνια από τη Γέννηση του Αλέξη Σεβαστάκη

admin

Εκδηλώσεις και Πανηγύρια στους Φούρνους : Το πρόγραμμα

admin

Η Σάμος τιμά την Καίτη Γκρέυ: Μια βραδιά γεμάτη τραγούδια και ιστορίες!

admin

Συγκίνηση και πολιτισμός στο 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Πανελλήνια Πρεμιέρα στη Σάμο για τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη»!

admin

Samos Young Artists Festival: 7-13 Αυγούστου 2025 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

admin

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin