18.3 C
Σάμος
27/10/2024
Σαμιακά

Η επέτειος της Ύψωσης της Σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης του 1821 στο Καρλόβασι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 12 Μαΐου στο Μεσαίο Καρλόβασι η επέτειος της Ύψωσης της Σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης του 1821.

Η ιστορική στιγμή όπου ο Μητροπολίτης Κύριλλος και ο αρχηγός της επανάστασης Λυκούργος Λογοθέτης ύψωσαν την ελληνική σημαία, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το νησί της Σάμου και ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιου και παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Ακολούθησε η κεντρική τελετή Ύψωσης της Σημαίας στην πλατεία «8ης Μαΐου», κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας, κυρία Άννη Ανδρεάδου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, τους Δημάρχους της Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καρλοβασίων και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Σάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μαθητές από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέθεσαν επίσης στεφάνια, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια, μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι και τμήματα του στρατού παρήλασαν με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής «Κλεάνθης ο Σάμιος».

Το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, ο Δρ Ιστορίας κ. Μανόλης Γιαννούτσος θα αναπτύξει τον καθοριστικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Κύριλλου Αγραφιώτη στην επανάσταση, ενώ η Παιδική και Νεανική Χορωδία της Μητροπόλεως θα πλαισιώσει την εκδήλωση με επετειακά τραγούδια.

Related posts

Ναυάγιο στη Σάμο

admin

Παράταση της αντιπυρικής περιόδου έως τις 15 Νοεμβρίου στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

admin

ΒΑΒΕΛοίνος λευκός και ροζέ: Απόλαυση σε ημίξηρο σαμιώτικο φόντο

admin

Η Σάμος σε κρίση λόγω κλεισίματος του Αεροδρομίου και καθυστέρηση ανακοίνωσης των δρομολογίων πλοίων

admin

Μεταφορά 200 μεταναστών από Ρόδο στη Σάμο, αντί για Χίο

admin

Με μεγάλη συμμετοχή η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Πλατεία Πυθαγόρα

admin

Για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε η δίκη του εκπαιδευτικού που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

admin

Ο Δήμος Περιστερίου τιμά τον Καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη

admin

Νέα Απεργία της ΠΝΟ στις 24 και 25 Οκτωβρίου

admin