8.9 C
Σάμος
24/02/2025
Σαμιακά

Κατάδες: Το σαμιώτικο γλυκό των Χριστουγέννων!

 

Οι σαμιώτικοι «κατάδες», είναι γνωστοί και ως «κουραμπιέδες της Σάμου» καθώς πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη μετά το ψήσιμο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα αρκετά διαφορετικό γλυκό, μυρωδάτο κι ελαφρύ. Τα παλαιότερα χρόνια, παρασκευάζονταν με ό,τι γέμιση είχε απομείνει από τον παραδοσιακό σαμιώτικο μπακλαβά, που απαραιτήτως περιλάμβανε και καβουρδισμένο σουσάμι.

Τα μικρά μυστικά τους, σύμφωνα με τις νοικοκυρές της Σάμου, είναι το ανθόνερο, το καλό μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί αλλά και η προσθήκη αλισίβας (σταχτόνερου).

Διατροφικά, οι κατάδες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κλασικούς κουραμπιέδες λόγω του σουσαμιού, των ξηρών καρπών του μελιού αλλά και του ελαιολάδου.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι λιωμένο βούτυρο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 κουταλάκι γλυκού  baking powder

1 κουταλιά γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλιά σούπας γλυκό σαμιώτικο κρασί SamosVinDoux

850γρ. σκληρό αλεύρι

800 γρ.  μαλακό αλεύρι

1 ποτήρι αλισίβα(παραδοσιακά) ή 1 κουταλάκι γλυκού(κοφτό) σόδα αναμεμειγμένη σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού

(* Πως φτιάχνουμε την αλισίβα:  Σε 1 ποτήρι νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα. Μόλις βράσει και κοχλάσει το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το περνάμε από φίλτρο του καφέ)

Για τη γέμιση:

1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

1/2 φλιτζάνι ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι

1 κουταλάκι σούπας  ζάχαρη

1/4 κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1/4 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 φλιτζάνι μέλι

2 κουταλιές σούπας γλυκό σαμιώτικο κρασί SamosVinDoux

Aνθόνεροκαι ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το bakingpowder, τη σόδα με το πορτοκάλι (ή την αλισίβα) και σταδιακά το αλεύρι.Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας κι είναι απαλή και εύπλαστη.

Καβουρδίζουμε το σουσάμι προσθέτουμε το καρύδι χοντροκομμένο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το κρασί και το μέλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια και ανοίγουμε τη ζύμη σε κυκλικούς δίσκους. Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ-πάτ και τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμισης. Κλείνουμε καλά σε σχήμα μισόφέγγαρο και τους τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC.

Μόλις βγάλουμε τους κατάδες, όπως είναι ζεστοί, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.

Ιδανικά, σερβίρουμε συνοδεία του γλυκού σαμιώτικου κρασιού του Συνεταιρισμού «SamosVinDoux», που είναι Νο 1 σε πωλήσεις γλυκών κρασιών και ο κυρίαρχος «πρεσβευτής» του πανέμορφου νησιού της Σάμου. Με το καραμελένιο του χρώμα και τα αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και καραμέλας βουτύρου, αποτελεί άκρως ελκυστικό συνδυασμό αρωμάτων και γεύσης, που εκφράζεται  με έναν εξαιρετικά φρέσκο τρόπο.

 

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΚΥ Καρλοβασίου στις 7 Μαρτίου

admin

Σεμινάρια για Τεχνικούς Ασφαλείας το 2025 – Πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Κ.Α.Α.Ε.Κ.Τ. Σάμου

admin

Ιατρικός Σύλλογος Σάμου: Κάλεσμα σε απεργία για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη

admin

Η Φαλίτσα Ρίτσου: Μια ζωή αφιερωμένη στην προσφορά

admin

Ένα Αιγαίο σε κρίση: Ηχηρή παρέμβαση Στάντζου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

admin

Αλλαγές στο δρομολόγιο του Blue Star Chios λόγω κακοκαιρίας

admin

Σάμος: Πιλοτικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε κλοιό αντιπαράθεσης – Απειλή παραίτησης του Προέδρου της Πανδρόσου

admin

“Δεν πάμε για δουλειά, απεργούμε”: H ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

admin

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών

admin