4.4 C
Σάμος
24/02/2025
Πολιτικά

Κατάθεση ερώτησης για την διάσωση και αξιοποίηση της «Φραγκόκλησας» στη Σάμο

Κατάθεση ερώτησης Α.Μιχαηλίδη σχετικά με την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης του ιστορικού κτίσματος της «Φραγκόκλησας» στη Σάμο.

 

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα της «Φραγκόκλησας» στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας της Σάμου Βαθύ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 15 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής

Ομάδας. Το συγκρότημα αυτό χτίστηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 1900 για να στεγάσει δραστηριότητες καθολικών μοναχών.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τον Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου και από το συναπτό διώροφο κτίριο που εξυπηρέτησε μέχρι τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του 1980 τους σκοπούς της Καθολικής Αποστολής στο νησί. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρου κάλλους και αρχιτεκτονικής οικοδόμημα που επιβάλλεται τόσο με την μορφή του,  όσο και με το άγαλμα  της Παρθένου Μαρίας (την λεγόμενη Madonina) που βρίσκεται στην πρόσοψή του. Για όλα αυτά το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο Μνημείο στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 με ενέργειες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις 30/10/2020 ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα την πόλη  της Σάμου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο διώροφο κτίριο  του συγκροτήματος της Φραγκόκλησας, του οποίου ο όροφος παρουσιάζει πανταχόθεν ορατές ετοιμορροπίες.

Οι κίνδυνοι, κυρίως  για τους διερχομένους αλλά και για τα παρακείμενα κτίρια (επιχειρήσεις και σπίτια), είναι μεγάλοι. Η εικόνα του πληγωμένου κτιρίου είναι αλγεινή  για τους Σαμιώτεςπου έχουν συνδέσει την Φραγκόκλησα με την μορφή και την ιστορία του νησιού και της πόλης.

Το εμβληματικό αυτό κτίσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης της Σάμου και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού.

Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπολιτισμικό – διαθρησκευτικό  κέντρο· σε κάθε περίπτωση η χρήση του ως δημόσιος χώρος θα πρέπει, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, να συναποφασιστεί από την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς του τόπου.

Ερωτάται λοιπόν  η κ Υπουργός τί πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημειακό αυτό συγκρότημα αλλά και για την επανάχρησή του, με βάση την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα του.

Related posts

Νέα Δημοκρατία Σάμου: Πρωτοχρονιάτικη πίτα με ανασκόπηση, πολιτικές αιχμές και παρουσία της Μαρίας Συρεγγέλα

admin

Ο πρώην δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ομιλητής στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη

admin

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί απο τη Σάμο σε κοινό αγώνα για προοδευτική αλλαγή

admin

Εκπαίδευση, Υγεία και Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Ανδρουλάκη στη Σάμο

admin

Νίκος Ανδρουλάκης απο την Σάμο: «Η κυβέρνηση επενδύσει στην τοξικότητα και τον διχασμό. Σέβεται τη δικαιοσύνη αυτός που κρίνει τις αποφάσεις της ή αυτός που δεν τις υλοποιεί;»

admin

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin

Κομνηνάκα: Τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Σάμου και της Ικαρίας

admin

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

admin

Περιφερειακές Συνδιασκέψεις ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με Ψηφιακό Διάλογο, Συμμετοχή & Καινοτομία

admin