09/05/2025
Δήμος

ΚΕΔΕ:Αναγκαία η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών 

Η αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών και η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών αποτέλεσε ένα επιπλέον θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τα μέλη του Δ.Σ. αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναζωπύρωση των προσφυγικών ροών, διατύπωσαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμφωνήθηκε να διατυπωθεί επίσημο αίτημα για συνάντηση με τους αρμόδιους ευρωπαίους Επιτρόπους  Δ. Αβραμόπουλο και Χ. Στυλιανίδη.

Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση του για το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Σάμου, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα Κέντρα Κράτησης των Προσφύγων.

Ειδικότερα επισήμανε ότι είναι θεμιτό και σκόπιμο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος. Για να καταστεί σαφές ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα εντός των κέντρων απαρίθμησε τους φορείς που δραστηριοποιούνται εντός αυτών: υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ένοπλες Δυνάμεις),  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία), υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής),  FRONTEX, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (ΕΑSO), Εντεταλμένος της Ε. Επιτροπής, Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Μ.Κ.Ο και ο Ο.Α.Ε.Δ.

Related posts

Προθεσμία έως 15/6 για άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της 8ης Μάϊου 2025

admin

Ανα.Σ.Α. για τη Σάμο : «Ανασφάλεια και Απαξίωση: Το Π.Δ.194/2025  που Απειλεί τις Τοπικές Κοινωνίες»

admin

Επιστολή Δημάρχου Αν. Σάμου στον Υπ. Ενέργειας για το ΠΔ επανακαθορισμού ορίων οικισμών

admin

Επιστολή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στον Κεφαλογιάννη: “Να παραμείνει η Βάση Ετοιμότητας στο νησί”

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στο Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κατέθεσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

admin

Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Καρλοβασίου

admin

Ανα.Σ.Α.: Στο επίκεντρο ο ΧΥΤΑ και η καθημερινότητα των πολιτών ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου

admin