26.9 C
Σάμος
03/07/2024
Σαμιακά

Κυκλοφόρησε ο νέος τόμος του Επιστημονικού Περιοδικού «Δελτίο Σαμιακών Σπουδών»

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο έβδομος τόμος του επιστημονικού περιοδικού «Δελτίο Σαμιακών Σπουδών», που εκδίδεται από το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» (ΚΕΙΠΜ) της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Ο νέος τόμος καλύπτει την περίοδο 2023 – 2024 και παρουσιάζεται σε μια σημαντική επέτειο, τα διακόσια χρόνια από τη ναυμαχία της Μυκάλης και τη σωτηρία της Σάμου από την επίθεση του οθωμανικού στόλου.

Στον τόμο περιλαμβάνονται δεκατρείς μελέτες, που υπογράφονται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο για την ανασυγκρότηση της ενορίας και τον επανευαγγελισμό των πιστών, καθώς και από άλλους διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς. Οι μελέτες καλύπτουν θέματα όπως:

  • Η ανασυγκρότηση της ενορίας και επανευαγγελισμός των πιστών, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο.
  • Ο Μαραθοκαμπίτης Αλέξανδρος Δηλανάς ως Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης (1943 – 1958), από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.
  • Τα πανηγύρια των αποδήμων στη Σάμο και το Ημερολόγιο Κατοχής του Ανδρέα Διολέτη, από τον Μ. Γ. Βαρβούνη και τη Δέσποινα Παπαδοπούλου.
  • Η ενσωμάτωση της Σάμου στο ελληνικό κράτος, από τον Μανόλη Κ. Γιαννούτσο.
  • Το ταφικό μνημείο της Κατίνας Σούτου στο Κοιμητήριο της πόλης της Σάμου, από την Δέσποινα Καλβίνου.
  • Ο Σάμιος δάσκαλος Νικόλαος Στεργιογλίδης στην Ακανθού της Κύπρου, από τον Κωστή Κοκκινόφτα.
  • Ένα Επιτίμιον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοφίλου Γ΄ προς τους Ικαριώτες και μία προσφυγή της μονής Πάτμου προς τον Έπαρχο Σάμου για τις ζημιές των Επαναστατών στα μετόχια της μονής το 1822, από τον Στέλιο Μουζάκη.
  • Η αποστολή του Λογοθέτη Λυκούργου στη Μάνη του 1830, από τον Κωσταντίνο Π. Μπέλση.
  • Τα εσωτερικά προβλήματα της Σάμου (1802 – 1834), από τον Ιωάννη Μ. Πελεκάνο.
  • Ένα άκρως απόρρητο σημείωμα σχετικά με την διαδοχή του Σαμίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Τιμοθέου, από τον Παναγιώτη Τζουμέρκα.
  • Η Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής, από τον π. Αμφιλόχιο Φλεβάρη.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με τα Σύμμεικτα, μικρότερα επιστημονικά σημειώματα, τη δωδέκατη συμβολή στη λαογραφική βιβλιογραφία της Σάμου και τις βιβλιοκρισίες, που αποτυπώνουν τη σαμιακή συγγραφική παραγωγή κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει ο τόμος.

Η έκδοση του έβδομου τόμου του «Δελτίου Σαμιακών Σπουδών» αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας προσπάθειας του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών να προάγει την ιστορική και πολιτισμική έρευνα της Σάμου και της Ικαρίας. Με την επιστημονική επιτροπή και τον Διευθυντή Καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, το περιοδικό συνεχίζει να παρέχει πολύτιμες γνώσεις και να συμβάλλει στον εορτασμό και την αναγνώριση σημαντικών ιστορικών γεγονότων του νησιού.

Related posts

Υπηρεσίες παιδιάτρου στην Κ.Ε.Δ. Σάμου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

admin

Συνελήφθησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά για διατάραξη ησυχίας

admin

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού στις ΒΔ ακτές της Σάμου

admin

Το Trip Advisor βραβεύει το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

admin

Στη Σάμο για διακοπές η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης

admin

Πρωτοβουλίες για την ευημερία των ζώων από τον Αντιδήμαρχο Καραμηνά

admin

Η ισχύς εν τη ενώσει..

admin

Ο Λάμπρος Παπαδημητρίου αποχωρεί από την ενεργή δράση και αναλαμβάνει Team Manager στον «ΑΘΛΕΩΝ»

admin

«Σαββατοκύριακο στον Κότσικα»

admin