19.4 C
Σάμος
24/04/2025
Πολιτικά

Μηταράκης: «Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό»

 

Δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος με τη λήψη τριών βασικών αριθμών (ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ, τραπεζικό λογαριασμό) με το πέρας του σταδίου καταγραφής τους προανήγγειλε σε ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως επισήμανε μιλώντας σε σεμινάριο της ΔΑΚΕ με θέμα την «Ενσωμάτωση Μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας», «η πολιτική που ακολουθούμε είναι αυστηρή, είναι δίκαιη και τοποθετεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Στην κατεύθυνση αυτή βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και προωθούμε την ομαλή ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Έχουμε λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του προενταξιακού σταδίου και για να προλειάνουμε το δρόμο της ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Προχωράμε σε δομικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στο κοινωνικό κράτος. Συντονίζουμε την λήψη τριών βασικών αριθμών ήδη με το πέρας του σταδίου καταγραφής. Πλέον, ο αιτών θα λαμβάνει ΠΑΑΥΠΑ, ΑΦΜ και τραπεζικό λογαριασμό».

Επίσης ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι σχεδιάζεται μαζί με τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, «με στόχο τη χαρτογράφηση δεξιοτήτων, επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση» των αναγνωρισμένων προσφύγων με σκοπό τη διευκόλυνση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «θα προβλέπεται ειδική κατάρτιση όπως γλώσσα (επιπέδου ελληνομάθειας Α2) και «soft skills” (πολιτιστικό προσανατολισμό, επαγγελματικό προσανατολισμό, επιχειρηματικότητα)», είπε. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

aftodioikisi.gr

Related posts

Εξελίξεις στα έργα υποδομής της Ικαρίας: Τι συζήτησαν Στεφανάδης και Καρούτσος

admin

Νέα Αριστερά Σάμου και Ικαρίας: Ε, όχι λοιπόν οι Ικαριώτες δεν είναι τζαμπατζήδες!

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Έγκριση κονδυλίων για βιολογικό καθαρισμό και υδροδότηση ΚΕΔ

admin

Eρώτηση του Νίκου Παππά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα περιστατικά παιδικού υποσιτισμού στην ΚΕΔ Σάμου

admin

O Βουλευτής Σάμου για το Φράγμα Καρβούνη

admin

Πασχαλινές ευχές από το βουλευτή Ν.Σάμου Χ. Στεφανάδη

admin

Ερώτηση Παραστατίδη για τη στήριξη του Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin

 Ικαρία: Ξεκινούν τα έργα εκβάθυνσης στο λιμάνι του Ευδήλου

admin

Σοβαρά προβλήματα στην παιδιατρική κλινική Σάμου: Ερώτηση Τσίμαρη προς το Υπουργείο

admin