26.1 C
Σάμος
06/08/2025
Σαμιακά

Μόνο ουσιαστικές λύσεις θα δώσουν τέλος στις εντάσεις στα νησιά

Περιγραφή εικόνας

Οι παρακάτω υπογράφουσες οργανώσεις παρακολουθούμε με εντονότατη ανησυχία το – αναμενόμενο- κύμα έντασης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου, η συστηματική αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς και ο υπερσυνωστισμός και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και καταστάσεις βίας που δεν βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή της ξενοφοβικής ρητορικής που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προωθεί ρατσιστικές αντιδράσεις, οξύνοντας την ένταση που ήδη υπάρχει στα νησιά εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και τις συνέπειές τους στις τοπικές κοινότητες.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, ανακουφίζοντας έτσι τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι οργανώσεις: ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Defence for Children International Greece, Help Refugees UK, International Rescue Committee Hellas, Legal Centre Lesvos, Praksis, Refugee Support Aegean (R.S.A.), Solidarity Now, Terre des Hommes Hellas (TDH Hellas)

Related posts

Το Νοσοκομείο Σάμου αποκτά φυσίατρο

admin

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: Κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα

admin

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου

admin

Ανοικτή Επιστολή του ΕΟΣ Σάμου προς την Πολιτεία: Άμεση παρέμβαση για τις καταστροφές των αμπελώνων από αγριογούρουνα

admin

Σύλληψη 61χρονου Ισλανδού στη μαρίνα Πυθαγορείου για ενδοοικογενειακή βία

admin

Ευεξία και Ευχαρίστηση: Ένας Οδηγός για μια Ισορροπημένη Ζωή

admin

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του εκπαιδευτικού απο την Δευτέρα

admin

Ποιοι δρόμοι κλείνουν στο Βαθύ για τη «Λευκή Νύχτα»

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου για «Λευκή Νύχτα»: «Μαύρη» για τους εργαζομένους, «Λευκή» για τους εργοδότες

admin