15/10/2026
Πολιτικά

Ολοκλήρωση του προγράμματος Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο σε ξενοδοχεία

metanastes

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχειακά καταλύματα μέσω του προγράμματος “Filoxenia” και εντός των επόμενων ημερών θα διακοπεί η σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά το πρόγραμμα “Filoxenia” έχει θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξη του παρείχε – κατά μέσο όρο – 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα  σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα φιλοξενούνται μόλις 130 αιτούντες άσυλο σε 3 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίο θα μεταφερθούν εντός του Ιανουαρίου σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος “Filoxenia” συνέβαλε στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση της ενδοχώρας.

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης παρείχε από τον Οκτώβριο του 2019 καταλύματα έκτακτης ανάγκης, δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.

Τα καταλύματα λειτούργησαν  ως προσωρινή λύση έως ότου αυξηθούν οι θέσεις σε δομές φιλοξενίας είτε σε διαμερίσματα  του προγράμματος “ESTIA” που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ένας αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει ενεργός για την προσωρινή δίμηνη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων, ειδικά προερχόμενων από τα ΚΥΤ νήσων,  μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Helios”.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή τα προβλήματα των σχολείων της Σάμου από τη ΝΙΚΗ

Εντός αριθμητικών ορίων οι μαθητές σε 1ο Πειραματικό, 2ο Γυμνάσιο και Πυθαγόρειο ΓΕΛ, έλεγχος για χώρους και ασφάλεια

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ Σάμου καταγγέλλουν τη δίωξη των μαθητών για την κατάληψη

BLUE CARRIER 2: Πώς θα τροφοδοτείται πλέον η Σάμος

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους αγριόχοιρους στη Σάμο

ΕΛ.Α.Σ.: Η Συντονιστική Επιτροπή στον Ν. Σάμου