O γύρος θα είναι το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος . Όπως ανέφερε, εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ ώστε να πιστοποιηθεί και ο “ελληνικός γύρος”.
Με την πιστοποίηση, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου, ο οποίος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην λίστα των αντίστοιχων προϊόντων της ΕΕ.
Όπως τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης» και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης», έτσι και τα ΕΠΙΠ καθιερώνονται πλέον στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Ως εγγυημένα ιδιότυπα προϊόντα θεωρούνται τρόφιμα που παρασκευάζονται με παραδοσιακή πρακτική, από παραδοσιακές πρώτες ύλες ή συστατικά. Μάλιστα, για να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ΕΠΙΠ πρέπει κι αυτή να χρησιμοποιείται παραδοσιακά.
www.tovima.gr