26.1 C
Σάμος
05/06/2025
Σαμιακά

Ο ελληνικός γύρος… πιστοποιείται

O γύρος θα είναι το πρώτο ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος . Όπως ανέφερε, εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των ΕΠΙΠ ώστε να πιστοποιηθεί και ο “ελληνικός γύρος”.

Με την πιστοποίηση, όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου, ο οποίος θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην λίστα των αντίστοιχων προϊόντων της ΕΕ.

Όπως τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασία Προέλευσης» και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης», έτσι και τα ΕΠΙΠ καθιερώνονται πλέον στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Ως εγγυημένα ιδιότυπα προϊόντα θεωρούνται τρόφιμα που παρασκευάζονται με παραδοσιακή πρακτική, από παραδοσιακές πρώτες ύλες ή συστατικά. Μάλιστα, για να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ΕΠΙΠ πρέπει κι αυτή να χρησιμοποιείται παραδοσιακά.

www.tovima.gr

Related posts

Καλτάκης σε Βορίδη: “Εικόνες ντροπής που δυσφημίζουν το νησί” – Αίτημα για άμεσα μέτρα στο μεταναστευτικό

admin

Σάμος: Απίστευτες σκηνές στο Ποτάμι – Ταχύπλοο αποβίβασε μετανάστες μπροστά στα έκπληκτα μάτια λουομένων.

admin

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Βαλεοντάδων Σάμου

admin

Σημαντική διάκριση Φοιτητή του Τμήματος ΜΠΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου στις 20 Ιουνίου

admin

Αντιδήμαρχος Δυτ. Σάμου για σύμβαση: «Όλα έγιναν νόμιμα» – Πρ. Δήμαρχος : «Προκλητική ευνοιοκρατία, ζήτημα ηθικής τάξης»

admin

Φωτορεπορτάζ: Συγκέντρωση Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο

admin

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Ενημέρωση και υποστήριξη από το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις Δράσεις ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων σε μικρά νησιά των Περιφερειών Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027

admin