23.3 C
Σάμος
10/09/2025
Σαμιακά

Πανελλαδικές 2020: Η ώρα των βάσεων

Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος της εν λόγω εβδομάδας. Με μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελλαδικών, μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Αθηνά Καστρινάκη

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Related posts

Ζιφιός πάνω από τη θαλάσσια τάφρο της Ικαρίας

admin

ΣΑΕΚ Σάμου: Αιτήσεις για το έτος 2025-2026 έως 12 Σεπτεμβρίου

admin

Τουρκικά τουριστικά σκάφη αγκυροβολούν στη Σάμο λίγα μέτρα από τις ακτές

admin

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη Σάμο

admin

Φλώρα Τζεβρένη: «Δεν θα αρκεστούμε σε ψίχουλα πολιτικής – Θέλουμε πραγματική στρατηγική για το δημογραφικό»

admin

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – Η αξία της κίνησης για μια καλύτερη ζωή

admin

Καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων Σάμου για πιέσεις να συγχωνευτούν τμήματα

admin

Δήμητρα Θάνου: «Οι 57 ζωές δεν είναι αριθμοί» – Ηχηρό μήνυμα από το Καρλόβασι για τα Τέμπη

admin

Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη σε Βαθύ και Καρλόβασι

admin