18.3 C
Σάμος
20/05/2025
Σαμιακά

Σαμιώτικη μουσταλευριά

Η σεφ Σιμόνη Καφίρη, μας δίνει τη δική της συνταγή για μουσταλευριά την οποία ονομάζει «κέρασμα του τρύγου» αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό σταφυλιών μας γλυκαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «πάστελλος» ή «μουστόπιτα».

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια μούστο καθαρισμένο
  • 1¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κανέλα
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

Διαδικασία

Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά να αποκτήσει απαλό μπεζ χρώμα.

Διαλύετε το καβουρδισμένο αλεύρι σε 1 φλιτζάνι μούστο και βάζετε να βράσουν τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια μαζί με την αρμπαρόριζα.

Ρίχνετε το διαλυμένο αλεύρι στο μούστο που βράζει και ανακατεύετε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Το μίγμα στην αρχή είναι θολό. Όταν πήξει γίνεται διαυγές.

Μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ, μικρά ποτήρια με ανοιχτό στόμιο ή πιάτα και την αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα πριν τη σερβίρετε.

Tips

Παραλλαγή Ρίχνετε σε ένα μπολ 8 φλιτζάνια καθαρισμένου μούστου και 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή χονδρό. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς το σιμιγδάλι και να μην κάνει σβόλους. Βάζετε το μίγμα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βράζετε για 20-25 λεπτά. Όταν κολλάει στην κουτάλα, είναι έτοιμη. Ρίχνετε τότε καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάλατα φιστίκια και ανακατεύετε. Αλείφετε με λίγο μούστο ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι και ρίχνετε τη μουσταλευριά.

πηγή: Olivemagazine

Related posts

Η δικαίωση των προσπαθειών του Ευ.Μαρνέζου: Στο Ποτάμι Καρλοβάσου θα κυματίζει Γαλάζια Σημαία

admin

Καρλόβασι: Έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι τουρίστες – Σφοδρή κριτική Νίκου Ελένη στις αρχές

admin

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Καρλόβασι

admin

O Μανώλης Χατζηνικολάου ο Πρωταθλητής του 8ου Σαμιακού Φοιτητικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος “ALAN TURING”

admin

Η Σάμος τίμησε με λαμπρότητα τον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο

admin

Σάμος: Πανηγύρια για 1.550 αφίξεις, την ώρα που τουρίστες στήνονταν 3 ώρες στις ουρές

admin

Πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πανδρόσου Σάμου

admin

Πρώτη άφιξη Τούρκων επισκεπτών στο Λιμάνι Καρλοβασίου από το Σεφεριχισάρ

admin

«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025»: Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στη Σάμο στην περιοχή ΧΥΤΑ-ΚΕΔ

admin