27/04/2025
Σαμιακά

Σαμιώτικη μουσταλευριά

Η σεφ Σιμόνη Καφίρη, μας δίνει τη δική της συνταγή για μουσταλευριά την οποία ονομάζει «κέρασμα του τρύγου» αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό σταφυλιών μας γλυκαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «πάστελλος» ή «μουστόπιτα».

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια μούστο καθαρισμένο
  • 1¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κανέλα
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

Διαδικασία

Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά να αποκτήσει απαλό μπεζ χρώμα.

Διαλύετε το καβουρδισμένο αλεύρι σε 1 φλιτζάνι μούστο και βάζετε να βράσουν τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια μαζί με την αρμπαρόριζα.

Ρίχνετε το διαλυμένο αλεύρι στο μούστο που βράζει και ανακατεύετε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Το μίγμα στην αρχή είναι θολό. Όταν πήξει γίνεται διαυγές.

Μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ, μικρά ποτήρια με ανοιχτό στόμιο ή πιάτα και την αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα πριν τη σερβίρετε.

Tips

Παραλλαγή Ρίχνετε σε ένα μπολ 8 φλιτζάνια καθαρισμένου μούστου και 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή χονδρό. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς το σιμιγδάλι και να μην κάνει σβόλους. Βάζετε το μίγμα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βράζετε για 20-25 λεπτά. Όταν κολλάει στην κουτάλα, είναι έτοιμη. Ρίχνετε τότε καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάλατα φιστίκια και ανακατεύετε. Αλείφετε με λίγο μούστο ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι και ρίχνετε τη μουσταλευριά.

πηγή: Olivemagazine

Related posts

Ετοιμαστείτε για το Brevet Σάμου στις 4 Μαΐου: Μια μοναδική ποδηλατική εμπειρία

admin

Προειδοποίηση Πυροσβεστικής Σάμου: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς από καύσεις υπολειμμάτων ενόψει αντιπυρικής

admin

Η πύλη Καρλοβασίου άνοιξε! Έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες από το Σεφεριχισάρ στα μέσα Μαΐου

admin

Η Fraport “διώχνει” τη βάση αεροδιακομιδών από τη Σάμο – Μεταφορά στη Λήμνο λόγω άρνησης υποστήριξης

admin

Λαμπρός εορτασμός της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο

admin

Κινητοποίηση στην Ικαρία για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και τα πανάκριβα εισιτήρια

admin

Βόρειο Αιγαίο: Καμία έγκριση επένδυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο 4887

admin

Ο Εορτασμός της Τρίτης της Διακαινησίμου στo Καρλόβασι

admin

Αγανάκτηση για την κατάσταση του Δημοτικού Γηπέδου Πυθαγορείου: Ακούρευτο γκαζόν, βουλωμένα μπεκ και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

admin