25 C
Σάμος
01/07/2025
Σαμιακά

Συγκέντρωση – συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης προσφύγων και μεταναστών

Banner Samos24

Συγκέντρωση – συναυλία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Σάμο, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο  στο πλαίσιο της μέρας διεκδίκησης και αλληλεγγύης προσφύγων και μεταναστών

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΚ, Βάσως Βρυνιώτη, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hotspot-φυλακή, χωρητικότητας 5.000-7.000 ατόμων συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό στο νησί και τη χώρα.

Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών. Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους. Συμφωνίες και συνθήκες που στήριζε και στηρίζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης».

Πρόσθεσε πως «η ΝΔ με το τελευταίο νομοσχέδιο για το άσυλο ενισχύει την καταστολή, προχωρά στη λεγόμενη αποτροπή που ήδη είχε θύματα δύο νέους και ένα μωρό πριν λίγο καιρό στην Κω. Με τους όρους για το ποιος είναι ευάλωτος, ποιος έχει προσφυγικό προφίλ και ποιος είναι μετανάστης, ουσιαστικά καταστρατηγεί διεθνή κατοχυρωμένα δικαιώματα από τη μια για τους αιτούντες άσυλο και από την άλλη θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που θα επιδιώξει να τους απελάσει σε χώρες που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο, να τους χωρίσει από τις οικογένειές τους, να τους φυλακίσει σε κέντρα-φυλακές».

Κάλεσε «το λαό του νησιού μας ακόμη μια φορά να απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές. Αυτούς που κάνουν τα παλικάρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν βγάζουν κιχ απέναντι στην πολιτική που τους εγκλωβίζει, στα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα τους έταζαν “λαγούς με πετραχήλια” για να τους κλέψουν την ψήφο, ακόμη και ότι είχαν διαβεβαιώσεις από τον σημερινό πρωθυπουργό για το αντίθετο τους έλεγαν. Τόση κοροϊδία»   

Ακολούθησε μονόπρακτο κατά του πολέμου από τη θεατρική φοιτητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπου μαθητές συζητούν για τον πόλεμο, η χορωδία «Σαμία» του φιλοτεχνικού ομίλου Σάμου τραγούδησε κομμάτια από το «Άξιον Εστί» και το συγκρότημα «Υπερταξικοί» έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια. Ενδιάμεσα η Κάτια Καλύβα διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» της προσφυγοπούλας Ουαρσούν Σαΐρ.

902

Related posts

Πάνω από 50 παιδιά στην πρώτη περίοδο των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης

admin

Από 2 Ιουλίου: Το Ανανεωμένο Superstar II της Seajets «βάζει πλώρη» για Σάμο και Δωδεκάνησα

admin

ΓΕΛ Καρλοβασίων: Θρίαμβος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις – Δύο πρωτιές στον Νομό Σάμου!

admin

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις Προσκλήσεις «Επιχειρώ πράσινα» στα μικρά νησιά, ύψους 50 εκ. ευρώ

admin

Η Εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

admin

Ε.Ο.Σ.Σάμου: Οδηγίες για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στα αμπέλια

admin

Καρλόβασι: Άγριος ξυλοδαρμός 18χρονου από παρέα νεαρών – Νοσηλεύεται με κάταγμα κρανίου και εξάρθρωση ώμου

admin

Διαχείριση και πυροπροστασία των δημοτικών δασών- Αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη

admin

Λουκέτο την Τρίτη 1 Ιουλίου σε συνεργεία και φανοποιεία της Σάμου λόγω ψηφιακού πελατολογίου

admin