26/10/2025
Σαμιακά

Ομιλία του Αν. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Φωτάκη στη Σάμο

Τη Σάμο επισκέφτηκε σήμερα ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης.

Ο κ Φωτάκης πραγματοποίησε ομιλία το απόγευμα της Πέμπτης (15/3) στο ξενοδοχείο ΣΑΜΟΣ, με θέμα: «Έρευνα, καινοτομία και οικονομία της γνώσης”.

Σκοπός της ενημέρωσης ήταν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέσα από την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία καθώς και για τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί και μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία στο νέο διεθνές οικονομικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Φωτάκη προλόγισαν ο βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου κ. Νίκος Κακλαμάνης. Την ομιλία παρακολούθησαν, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί αλλά και πολίτες.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης, με την κατανομή δημόσιων πόρων, συνολικού ύψους 393,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ” σε 685 ερευνητικά έργα, από τα οποία τα 498 αφορούν συνεργασίες επιχειρήσεων με δημόσιους ερευνητικούς φορείς.

Υπολογίζεται  σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ότι θα στηρίξει περί τις 4.400 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Δίνοντας έμφαση στα απαιτούμενα  μέτρα για την αναστροφή του brain drain.

Ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε την δημιουργία του Δικτύου Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας, με στόχο την έρευνα και τις κλινικές εφαρμογές της για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου με σύγχρονες προσεγγίσεις μοριακής ιατρικής προσβάσιμες από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Τέλος αναφορά έγινε και στην πρόσφατη ίδρυση της Tesla Greece, που καταρχάς θα εστιάσει σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα, που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.

Υπήρξε διάλογος με το κοινό.

Η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Κ. Φωτάκη, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή 16/3/2018 στο Καρλόβασι ακυρώνεται λόγω έκτακτων υποχρεώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού.

 

Related posts

Από τη Σάμο στην Ολλανδία για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Σάμου

admin

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και Λογοδοσία Περιφερειακής Αρχής

admin

Παρουσίαση Πολιτιστικών Masterplans για Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία και Χίο

admin

Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο

admin

ΕΟΣ Σάμου – Ενημέρωση σχετικά με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του

admin

Χειμερινό ωράριο στα καταστήματα του Καρλοβάσου από τις 30 Οκτωβρίου

admin

Κίνδυνος διακοπής συνεργασίας φαρμακοποιών με ΥΠΕΘΑ στη Σάμο

admin

Επιμελητήριο Σάμου: Να αλλάξει ο μηχανισμός παρακρατήσεων — Επιστολή στον Πιερρακάκη

admin

Βουτιά 17,2% στις γεννήσεις σε Σάμο και Ικαρία – Οι θάνατοι ξεπερνούν σταθερά τις γεννήσεις σε όλη την ΠΒΑ

admin