Σχεδόν 60 μετασεισμοί εχουν καταγραφεί στη Σάμο μετά την φονική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Μετά τα μεσάνυχτα ειχαν καταγραφεί τουλάχιστον 6 μετασεισμοί, όλοι πάνω απο 3 Ριχτερ, ενώ ο πιο πρόσφατος (λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα) είχε ένταση 4.1 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 11 χιλιόμετρα στην θαλάσσια περιοχή 31 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.
Ο φονικός – όπως αποδεικνύεται – σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε την υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα. Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενω ο πιο ισχυρός απο τους μετασεισμους που ακολούθησαν έιχε ένταση 5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα, στη θαλάσσια περιοχή 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Σάμου.
Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.
Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτερεύσουν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακρυά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.
«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαία Κυριακού, ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπαιδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.
Πηγή Πρώτο Θέμα