24/07/2026
Περιφερειακά

Στη Ρόδο συναντώνται οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών, υπογράφουν τη «Διακήρυξη της Κέρκυρας»

Οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας στη Ρόδο

Στη Ρόδο θα συναντηθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.

Το πρωί της Πέμπτης, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, οι τέσσερις Περιφερειάρχες θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συνεργασίας στο οποίο έχουν συμφωνήσει. Το κείμενο φέρει το όνομα της πόλης όπου διαμορφώθηκε η μεταξύ τους συμφωνία και θεμελιώθηκε η κοινή τους πρωτοβουλία, δηλαδή τη «Διακήρυξη της Κέρκυρας».

Με την υπογραφή της Διακήρυξης, οι τέσσερις νησιωτικές Περιφέρειες δίνουν θεσμική συνέχεια στη συνεργασία τους και διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο συντονισμού γύρω από τα κοινά ζητήματα και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιωτικού χώρου. Αμέσως μετά, οι Περιφερειάρχες θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου.

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι τέσσερις Περιφερειάρχες διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, εκδήλωση με τίτλο «4 Περιφέρειες, ένα όραμα».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών, στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και στη διαμόρφωση μιας ενιαίας προσέγγισης για το μέλλον και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών της χώρας.

Τι προβλέπει η «Διακήρυξη της Κέρκυρας»

Η Διακήρυξη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών και δράσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου τουρισμού που:

  • προστατεύει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά,
  • ενισχύει την τοπική οικονομία με όρους βιωσιμότητας,
  • ενσωματώνει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες,
  • προωθεί την αυθεντική εμπειρία των επισκεπτών,
  • ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Τουρισμού 2030.

Το σχέδιο αποτυπώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2024 στην Κέρκυρα, κατά την ημερίδα που διοργάνωσαν οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου με αντικείμενο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ακολούθησε, τον Ιούλιο του 2025, η υπογραφή της Διακήρυξης στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Πυθαγόρειο: Το πρόγραμμα εορτασμού στις 5 και 6 Αυγούστου

Αφθώδης στη Λέσβο: Επιπλέον 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια

Ενημέρωση για τις δαπάνες του αφθώδη πυρετού στη Λέσβο ζητούν Βαλσαμίδης και Μπουγδάνος

Στη Χίο συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Δεύτερος ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς σε δέκα κοινότητες της Σάμου

Συνάντηση του Γιάννη Καλτάκη με τον Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα