06/02/2026
Περιφερειακά

Στον Αρειο Πάγο οδηγείται η υπόθεση των επεισοδίων στην Καράβα

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο δικηγόρος και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιάννης Καλτάκης, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης του συμπολίτη μας Φ.Γ. στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2026.

Ο Φ.Γ. είχε πρωτόδικα καταδικαστεί σε κάθειρξη 5 ετών για κατοχή “δήθεν” εκρηκτικής ύλης, στο πλαίσιο των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην περιοχή Καράβας (Διαβολόρεμα) τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά την εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή σε φυλάκιση 3 ετών, με πλειοψηφία 5 καταδικαστικών και 2 αθωωτικών ψήφων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Καλτάκη, δύο από τους δικαστές εξέφρασαν σαφώς την πεποίθησή τους για την αθωότητα του κατηγορουμένου, γεγονός που, όπως τονίζει, ενισχύει τη θέση ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία ενοχής.

Ο ίδιος γνωστοποιεί ότι προτίθεται να ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο, επικαλούμενος τόσο την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όσο και παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Παράλληλα, έχει ήδη αποστείλει σχετική δήλωση προς τον Εισαγγελέα, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της τελεσιδικίας, με τον κ. Καλτάκη να υπογραμμίζει ότι, εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για τα γεγονότα του 2020 στον Καράβα, όλοι οι εμπλεκόμενοι παραμένουν μέχρι σήμερα αθώοι, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του δικαίου.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης εκφράζεται έντονος προβληματισμός για τον ρόλο της μοναδικής μαρτυρίας στην υπόθεση, με έμφαση στη διάκριση μεταξύ πραγματικών γεγονότων και προσωπικών ή αξιολογικών κρίσεων, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο μαρτυρικής κατάθεσης.

Ο δικηγόρος και Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κάνει επίσης αναφορά στο άρθρο 120 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί ευθύνη του ίδιου του λαού και ότι κανείς δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα των κατοίκων της Λέσβου στη διεκδίκηση του αυτονόητου.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη δικαίωση», σημειώνει χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και επιμονής, τόσο προς τον ίδιο τον κατηγορούμενο όσο και προς την τοπική κοινωνία.

Η υπόθεση των επεισοδίων του Φεβρουαρίου 2020 παραμένει ανοιχτή, με τη νομική της εξέλιξη να παρακολουθείται στενά, καθώς αναμένεται πλέον η κρίση του ανώτατου δικαστικού επιπέδου για την τελική της έκβαση.

Πηγή: STONISI