Απαγόρευση Συνεντεύξεων από 2η ΥΠΕ σε Επιστημονικούς Υπευθύνους: «Οι Γιατροί δεν είναι Διοικητικοί Υπάλληλοι υπό Περιορισμό» απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
Σε επείγουσα διοικητική οδηγία προχώρησε η Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, με την οποία απαγορεύεται στους Επιστημονικούς Υπευθύνους των Μονάδων και το προσωπικό να δίνουν συνεντεύξεις ή να παρέχουν υπηρεσιακές πληροφορίες προς δημοσιογράφους, δίχως την προηγούμενη έγκριση της Διοίκησης.
Το έγγραφο, με ημερομηνία 15/10/2025 και υπογραφή του Διοικητή κ. Χρήστου Ροΐλου, φέρει ως θέμα «Παροχή Οδηγιών» και τονίζει ότι καμία συνέντευξη ή πληροφορία «δεν θα δίνεται» παρά μόνο αφού ενημερωθεί εκ των προτέρων η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, η οποία και θα προβεί στην «σχετική έγκριση». Η οδηγία απευθύνεται στους Επιστημονικούς Υπεύθυνους του Πίνακα Αποδεκτών.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο οποίος, σε σχόλιό του, κάνει λόγο για «φίμωτρο» και υπογραμμίζει τον ρόλο του ιατρού ως επιστήμονα και λειτουργού.
«Οι γιατροί δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι υπό περιορισμό. Είναι επιστήμονες και λειτουργοί που οφείλουν να ενημερώνουν με υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σε ζητήματα δημόσιας υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος.
Επιπλέον, ο Σύλλογος καταδικάζει την προσπάθεια περιορισμού της ενημέρωσης, δηλώνοντας: «Η σιωπή δεν υπηρετεί τη διαφάνεια· την ακυρώνει».