19/06/2026
Πολιτικά

Η Καστανιά Σάμου ανακηρύχθηκε επίσημα «Μαρτυρικό χωριό»

Η Καστανιά της Σάμου, 82 χρόνια μετά το φασιστικό έγκλημα της 8ης Αυγούστου 1943, αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση ως «Τόπος Μαρτυρίου». Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπ’ αριθμ. 146 τεύχος Α’ στις 8 Αυγούστου 2025.

Στις 8 Αυγούστου 1943, οι δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν 27 κατοίκους της Καστανιάς και 17 από γειτονικές κοινότητες, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της τοπικής ιστορίας. Η αναγνώριση αυτή έρχεται ως δικαίωση για τα θύματα και τον ηρωικό λαό της Σάμου που αντιστάθηκε στους κατακτητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ιδίου, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του Δήμου Δυτικής Σάμου, τον Δήμαρχο Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και τον Αντιδήμαρχο Αρτέμη Πανούσο. Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, για την καθοριστική του συμβολή στην έκδοση της απόφασης.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

«Στοχοποίηση των προσφύγων» καταγγέλλει η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για τη σύσκεψη του δήμου

Το ΚΚΕ Σάμου επικρίνει τις αντιδράσεις για τη μεταφορά μεταναστών

Αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου: Φεύγει ο Κουτουλάκης, έρχεται ο Μάγγος

Επιβεβαιώνεται η μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη στη Σάμο: Οι διαβεβαιώσεις Πλεύρη στον Στεφανάδη

Παράταση για τις ιαματικές πηγές ζητούν ο Δήμος Δυτικής Σάμου και ο Δήμος Ικαρίας

1,25 εκατ. ευρώ στους δήμους Σάμου και Ικαρίας – Τι αποφάσισε η ΚΕΚΑ