04/06/2026
Σαμιακά

Η Συμμαχία Πολιτών Δήμου Δυτικής Σάμου την αναστήλωση του Ναού του Σωτήρος στο Ποτάμι Καρλοβάσου

 

Χρειάστηκαν να περάσουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα στο νησί μας. Πρόκειται για την αναστήλωση του Ναού του Σωτήρος στο Ποτάμι Καρλοβάσου, την υποστύλωση του παρακείμενου Ναού Αγίου Νικολάου και την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου πάνω από το Ναό. Να σημειωθεί πως ο Ναός του Σωτήρος (παλιότερα λεγόταν Παναγία του Ποταμιού) θεωρείται το αρχαιότερο κτίσμα της Σάμου (10 – 11 αιώνας μ.Χ.).

Αυτό το έργο έχει τη δική του ιστορία. Η μελέτη ανατέθηκε από τον τότε Δήμο Καρλοβάσου στον ειδικό μελετητή κ. Δημήτρη Κροκίδη για να ενταχθεί το 2018 σε αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ύψους 930.000€ από τον τότε Βουλευτή Ν. Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη. Μετέπειτα όμως υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης του έργου και δεν προχώρησε η δημοπράτηση του.

Το 2020 στα πλαίσια των ενισχύσεων του Δήμου Δυτικής Σάμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το φονικό σεισμό, επαναφέραμε ως Δημοτική Αρχή το αίτημα για χρηματοδότηση. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε και το έργο δημοπρατήθηκε τελικά το 2021. Είναι αρκετός καιρός που το έργο έχει ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της παραλαβής, δηλαδή η ποιοτική-ποσοτική και η διοικητική παραλαβή.

Όπως αναφέραμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, η Δημοτική Αρχή οφείλει να πιέσει ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι παραπάνω διαδικασίες και να είναι πλέον επισκέψιμα τόσο ο Ναός όσο και το Βυζαντινό Κάστρο. Επίσης, πρέπει να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες και να συμπεριληφθεί σε όλους του χάρτες και τους τουριστικούς οδηγούς, ώστε να αναδειχθεί ως σημείο προορισμού, τόσο στον τοπικό πληθυσμό, όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Κατετάγησαν οι πρώτες 72 εθελόντριες στον ελληνικό στρατό

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Πολύτεκνη άνεργη μητέρα έχασε θέση στον Δήμο λόγω λάθους στη μοριοδότηση

Βανδαλισμοί στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίων Σάμου: Μήνυση καταθέτει ο Δήμος

Στόχος οι 24.000 αφίξεις στη Σάμο: Η Apollo ανοίγει τη φινλανδική αγορά και αυξάνει τις πτήσεις κατά 16%

Νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ της Σάμου. Ανακαίνιση, επανέκθεση, καθολική προσβασιμότητα

Θερμικές κάμερες κατέγραψαν 600 αγριόχοιρους, οι αγρότες μιλούν για πάνω από 2.000