
Η Σάμος αναγνωρίστηκε ως το πρώτο από τα πέντε κορυφαία ελληνικά νησιά για τους λάτρεις του κρασιού, σύμφωνα με τον ολλανδικό ιστότοπο Griekenland.net.
Το αφιέρωμα του ολλανδικού μέσου, με τίτλο «Σάμος-Το Μοσχάτο στα καλύτερά του», περιγράφει το νησί ως την πιο γνωστή οινοπαραγωγική περιοχή του Αιγαίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα γλυκά κρασιά Μοσχάτο Samos. Στη Σάμο υπάρχουν εκτεταμένοι αμπελώνες οργανωμένοι σε πεζούλες, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα 900 μέτρα υψόμετρο.
Περίπου 25 μικροί οινοποιοί στο νησί συνεργάζονται για την καλλιέργεια του Μοσχάτου. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου διαχειρίζεται περίπου 1.600 εκτάρια αμπελώνων, με ετήσια παραγωγή που αγγίζει τα 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού.

Προϊόντα όπως το Samos Vin Doux και το Nectar έχουν λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες είναι το Μουσείο Οίνου στο Βαθύ. Βρίσκεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα και προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία της αμπελουργίας και την παράδοση των τοπικών οινοποιών. Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οργανώνονται τοπικές γιορτές σε διάφορα χωριά, όπως το Πυθαγόρειο, ο Μαραθόκαμπος, η Καστανιά και τα Κουμέικα.
Τη λίστα του Griekenland.net με τους κορυφαίους οινοτουριστικούς προορισμούς συμπληρώνουν η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Πάρος. Η ανάδειξη της Σάμου στο εξωτερικό, με έμφαση στις θεματικές μορφές τουρισμού, αποτελεί μέρος πρωτοβουλιών των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.