15/11/2025
Σαμιακά

Ανακοίνωση του Κ.Σ. Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου για το «Ζέπελιν» στη Σάμο

Ανακοίνωση του Κ.Σ. Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την εγκατάσταση του «Ζέπελιν» στη Σάμο και τις παραχωρήσεις υποδομών και χώρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από τα τέλη του μηνός Ιουλίου έχει εγκατασταθεί πάνω από το Καρλόβασι στη Σάμο μήκους 35 μέτρων αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας συστήματα παρακολούθησης. Το αερόπλοιο αυτό ανήκει σε Γερμανική εταιρεία, έχει νοικιαστεί από την FRONTEX και έχει παραχωρηθεί στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού προστασίας του πολίτη, να παρακολουθεί και να καταγράφει τις προσφυγικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και των Τουρκικών παραλίων. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Λιμενικού Σώματος, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Η έλευση του «Ζέπελιν» εντάσσεται στο πλαίσιο τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στην συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων σε hotspot/φυλακές, στην αύξηση των απελάσεων και στην ένταση των μέτρων καταστολής, μιας πολιτικής που συνεχίζει και διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την έλευση του Ζέπελιν δεν περιορίζονται απλά οι δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες καθώς και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών αλλά εμπλέκεται όλη η περιοχή ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς, σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις κορυφώνονται.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο Σύλλογός μας, οι Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζουν, ύστερα από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, να παραχωρήσουν στο Λιμενικό και στην Frontex, άρα και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία, άδεια χρήσης δικτύου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο για τη μεταφορά των δεδομένων που συλλέγει το Ζέπελιν, επιπλέον δε τους παραχωρούν πανεπιστημιακό χώρο της μονάδας της Σάμου για την τοποθέτηση εξοπλισμού τους.

Η σημαντική αυτή απόφαση τόσο από πολιτική όσο και από ακαδημαϊκή άποψη δεν έγινε ποτέ γνωστή στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε έχει ληφθεί από την Σύγκλητο. Είναι απορίας άξιον ποιοι και για ποιο λόγο την έλαβαν. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αρωγού των συνοριοφυλάκων στην αστυνόμευση πολιτών, μεταναστών και προσφύγων. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό ρόλο, την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή ενός Ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ακυρώσει αμέσως την παραχώρηση του δικτύου όπως επίσης την παραχώρηση χώρων και υποδομών του Πανεπιστημίου στο Λιμενικό, στη Frontex και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία. Η διεκδίκηση για άμεση απόσυρση του Ζέπελιν, όπως επίσης οποιασδήποτε άλλης συσκευής παρακολούθησης πρέπει να γίνει υπόθεση ευθύνης όλου του δημοκρατικού κόσμου.

23 Αυγούστου 2019

Related posts

Εκδήλωση υποδοχής νέων εκπαιδευτικών από την ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Ενημερωτική εκδήλωση για τον διαβήτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου

admin

Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου – Οι εκδηλώσεις

admin

Συμπλοκή μεταναστών με μαχαίρια και κοντάρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Σάμος: Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

admin

Καθημερινές Θείες Λειτουργίες έως τα Χριστούγεννα στη Μητρόπολη Σάμου

admin

Στους 34.866 επιβάτες έκλεισε ο Οκτώβριος στο αεροδρόμιο Σάμου

admin

Στις 28 Νοεμβρίου φωταγωγείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε εξέλιξη φωτιά στους Φούρνους- Δεν απειλούνται κατοικίες

admin