20 C
Σάμος
22/05/2025
Σαμιακά

ΕΟΔΥ- Συμβουλές για ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε “τροφική δηλητηρίαση”, εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε  κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων.

Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

 

  1. Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:
    • σε ένα δοχείο στο ψυγείο
    • σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή
    • στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

 

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

 

  1. Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά.
    • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή
    • Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
    • Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

 

  1. Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς
    • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
    • Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
    • Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74οC.
    • Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

 

  1. Χειρισμός των περισσευμάτων
    • Τοποθετήστε μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC). Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

 

Καλές γιορτές με ασφάλεια!

Related posts

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin

Στ. Θωμασούλη για τις Δωρεάν Εξετάσεις στη Σάμο: “Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση” – Λίγα τα διαθέσιμα ραντεβού

admin

Σάμος: Το Λιμενικό Ταμείο “επενδύει” 9.600€ σε πλακάκια στο Λιμεναρχείο ενώ οι πολίτες ζητούν έργα στον τουριστικό λιμένα!

admin

Εκδήλωση για την παχυσαρκία από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ Σάμου

admin

Ιστορίες Αποφοίτων»: Εκδήλωση για τη σύνδεση εμπειρίας και νέων προοπτικών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο

admin

Η Σάμος επενδύει στο μέλλον: Ιστορική σύνδεση με Birmingham από την Jet2 το 2026!

admin

Νέα παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συνθήκες διαβίωσης 45 ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σάμο

admin

Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου

admin

Η δικαίωση των προσπαθειών του Ευ.Μαρνέζου: Στο Ποτάμι Καρλοβάσου θα κυματίζει Γαλάζια Σημαία

admin