26.1 C
Σάμος
08/07/2025
Σαμιακά

“Ξεκίνησε το τρίτο κύμα”

Banner Samos24

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης 

«Το τρίτο κύμα κορωνοϊού ξεκινάει με μια ενδιαφέρουσα δυναμική, λίγο πιο δύσκολη, λόγω της ύπαρξης των μεταλλαγμένων στελεχών» λέει στο zougla.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο επιστήμονας και συντονιστής της ομάδας HERACLES – η οποία σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια προβλέπει μέσω της πλατφόρμας CORE και συγκεκριμένων υπολογιστικών μοντέλων  την εξέλιξη της πανδημίας- είναι σαφής. Όπως τονίζει, «εάν δεν παρθούν κάποια άλλα μέτρα από αυτά που έχουμε σήμερα, οδεύουμε στα 1.500 κρούσματα στα τέλη Φεβρουαρίου και στα 2.000 κρούσματα ημερησίως περί τα μέσα του Μαρτίου, με ένα σύστημα υγείας στα όριά του». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Πολιτεία δύσκολα θα αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού θα προτιμήσει να πάρει μέτρα πολύ πριν τον Μάρτιο».

Το χειρότερο σενάριο για τον καθηγητή και την ομάδα του θα ήταν -πάντα βάσει των υπολογισμών της πλατφόρμας – να μη ληφθούν καθόλου μέτρα. Τότε το σύστημα υπολογίζει περί τα 6.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα προς τέλη του Μαΐου του 2021, κάτι που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε και θα κατέρρεε.

«Ή σχολεία ή αγορά»

Στο ερώτημα σχετικά με το ποια δραστηριότητα θα μπορούσε να εκλείψει αυτή τη στιγμή προκειμένου το υπολογιστικό σύστημα να δείξει πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής απαντά: «Θα πρέπει να διαλέξουμε: ή σχολεία ή λιανεμπόριο».

Δείτε όλα όσα ανέφερε με λεπτομέρεια ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο zougla.gr:

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής σε συνέντευξή του στο Zougla.gr στις 4 Ιανουαρίου, είχε δηλώσεις πως το τρίτο κύμα κορωνοϊού είναι δεδομένο. 

Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης: Δεδομένο το τρίτο κύμα κορωνοϊού

 

Πηγή: zougla.gr

Related posts

Δρ. Χριστίνα Δαρβίρη: Ομιλία για τον Πυθαγόρα και την Αυτογνωσία στον Μαραθόκαμπο

admin

Υλοποίση Προγράμματος Erasmus+ από το 2ο Πειραματικό Δημ. Σχ. Σάμου

admin

Η Σάμος γέφυρα γνώσης και διεθνούς συνεργασίας: Φοιτητές του εξωτερικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

admin

Η αντίδραση του Γιάννη Μάρκου στην παραίτηση του προέδρου των Κουμαίικων

admin

Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου: Καμία εργασία σε εξοντωτικές θερμοκρασίες!

admin

Σάμος: Υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικού χώρους και Delivery λόγω καύσωνα τη Δευτέρα

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στην παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης – Ανακοινώσεις Υπ. Πολιτισμού

admin

Βόλτα με ουρές που λυγίζουν καρδιές!

admin

Κλήσεις για καταθέσεις σε Δήμαρχο και Συμβούλους για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Ρεματαίικα Πλατάνου Σάμου

admin