30 C
Σάμος
18/06/2025
Σαμιακά

Το ΕΚΣ για τη σύσκεψη με τον γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επαγγελματίες και κατοίκους απαίτησε το ΕΚΣ στη σύσκεψη φορέων με τον γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών

Πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, εργαζόμενων, επαγγελματιών και του σαμιακού λαού που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, ήταν τα όσα ανακοίνωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ.Τριαντόπουλος, στη συνάντηση που είχε με φορείς του νησιού. Η σύσκεψη έγινε στο προαύλιο του Δημαρχείου Αν.Σάμου και συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Αναγγελίες πχ για αποζημιώσεις σε κατοικίες έως 80% και σε επαγγελματίες από 30%-70% δεν ικανοποιούν κανέναν.

 Το Εργατικό Κέντρο ακόμη μια φορά απαίτησε:

α) Άμεσα να φύγει ο κόσμος από τις σκηνές και να εξασφαλιστεί στέγη, διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους χρειάζεται.

β) Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινη διαγράμμιση (επικίνδυνα) και στο ισόγειο λειτουργούν καταστήματα με εργαζόμενους.

γ) Να δοθεί προτεραιότητα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν άμεσα, του Περιφερειακού δρόμου στην περιοχή Αυλάκια που δημιουργεί πρόβλημα μετακίνησης από Καρλόβασι σε Βαθύ σε εργαζόμενους και κατοίκους και γενικότερα σε όλες τις υποδομές.

δ) Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους.

ε) Με το λαό να χτυπιέται πολλαπλά από την οικονομική κρίση, τα διαρκή αντιλαϊκά μέτρα, τον κορονοϊό, την εντελώς χαμένη χρονιά για τον τουρισμό πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, την υλικοτεχνική υποδομή, τα αυτοκίνητά τους κλπ.

στ) Καταγγείλαμε ακόμη μια φορά την απαράδεκτη στάση του υπουργού Εργασίας που ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με το Εργατικό Κέντρο για να συζητήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και του σαμιακού λαού.

Τέλος επισημάναμε ότι είναι ανεπίτρεπτο σήμερα που υπάρχει η εμπειρία και η επιστημονική γνώση π.χ. για τη συμπεριφορά των δομικών υλικών, την διαμόρφωση του εδάφους κλπ και μπορούν να υπάρχουν αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, ασφαλέστερα κτίρια κλπ, η Σάμος και άλλες περιοχές να θρηνούν θύματα και να έχουν τεράστιες υλικές ζημιές. Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. είναι τεράστια, αφού δεν προκρίνουν ως επιλέξιμα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα επειδή δεν εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έργα αναγκαία για τις περιοχές και τις ζωές των κατοίκων, αποκλείονται για το κέρδος. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Το Εργατικό Κέντρο και το ταξικό κίνημα των νησιών μας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των κατοίκων των νησιών μας. Οργανώνουμε τη δράση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού.

Related posts

Εντυπωσιακή εκδήλωση Αστρονομίας φώτισε το Καρλόβασι: Το σύμπαν στα χέρια των μαθητών!

admin

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Αστρονομικές δράσεις και παρατηρήσεις στη Σάμο!

admin

Valencia Basket Summer Camp: Ξεκίνησε στη Σάμο η μεγάλη γιορτή του Μπάσκετ!

admin

Ανοιχτές εκδηλώσεις από τα ΣΔΕ Βαθέος και Καρλοβάσου

admin

Μ. Κάρλας: Να διεκδικήσουμε Ανώτατη Σχολή Μουσικών Σπουδών στην πρωτεύουσα της Σάμου

admin

Καρναβάλι Δυτικής Σάμου: 22.064€ το τελικό κόστος – Αναλυτικός απολογισμός μετά από ερώτηση Λυμπέρη

admin

Εσωτερικά «Πυρά» στη Δυτική Σάμο: Μαρνέζος καταγγέλλει πόλεμο, ο Μάρκου προτείνει παραίτηση

admin

Εθελοντές Πυροσβέστες Κοντακαιίκων: Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο και ο ετήσιος χορός του συλλόγου

admin

Pathos Private Villas στη Σάμο δια χειρός iArk Boutique Digital Agency

admin