15 C
Σάμος
29/03/2025
Σαμιακά

Ύπατη Αρμοστεία: “6.400 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στη Σάμο”

Εικόνα με Link Προληπτικές Εξετάσεις

6.400 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στη Σάμο.

Την εβδομαδιαία επισκόπηση για τη Σάμο έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν αφίξεις στο νησί.

Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης είναι λιγότερες από τις 158 που είχαν σημειωθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο του περασμένου έτους. Ο μέσος όρος ημερήσιων αφίξεων στη Σάμο, τόσο αυτή, όσο και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0.

Σχεδόν 6.400 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στη Σάμο. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από τη Συρία (38%), το Αφγανιστάν (21%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (12%).

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού και τα παιδιά το 29%, εκ των οποίων 7 στα 10 είναι μικρότερα των 12 ετών. Περίπου 17% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, στην πλειονότητά τους Αφγανικής και Συριακής καταγωγής.

Για την προστασία των ηλικιωμένων και των ανοσοκατεσταλμένων αιτούντων άσυλο από τον COVID-19, η Υ.Α. τους μεταφέρει κατά προτεραιότητα από τα ΚΥΤ των νησιών σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στα νησιά ή την ενδοχώρα και σε ξενοδοχεία των νησιών.

Αυτή την εβδομάδα 23 άτομα μετακινήθηκαν, εκ των οποίων 2 στις δομές του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην ενδοχώρα, 10 στις δομές του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στο νησί και 11 σε ξενοδοχεία στο νησί.

Αυτή την εβδομάδα, έπειτα από σχετική έγκριση των αρχών 33 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Σάμο προς την ενδοχώρα. Εξ αυτών 20 (61%) μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα της Υ.Α. στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης ESTIA.

Proteas Blu Resort

Related posts

Πτήση OA-A3246: Επιστροφή στην Αθήνα λόγω καιρού στη Σάμο

admin

Παιδιατρική κλινική Σάμου: «Καμπανάκι» από 21 σύλλογοι γονέων για την ελλιπή στελέχωση

admin

Ακολουθία Δ’ Στάσεως Χαιρετισμών διά τους Σαμίους, Ικαρίους και Φουρνιώτες Αττικής και Πειραιά

admin

Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για τις προκάτ αίθουσες 5 χρόνια μετά τον σεισμό της Σάμου 

admin

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

admin

Δρομολόγια Asterion II & Blue Star 1: Πειραιάς – Σάμος, Πάτμος, Λέρος, Κως, Ρόδος (13/07/2025 – 01/11/2025)

admin

Σάμος: Συνδιοργάνωση σχολικών αγώνων στίβου και αθλοπαιδιών από Δήμους και Αντιπεριφέρεια

admin

ΓΕΛ Καρλοβάσου: “Όταν οι Μαθητές Αγγίζουν τα Άστρα… ο Ερατοσθένης Ξαναγεννιέται!”

admin

Συμμετοχή μαθητών του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου σε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο 

admin