20 C
Σάμος
27/10/2024
Ικαριακά

Ανοικτή Επιστολή Ι. Μπαρδάνη προς τη Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας

Σημαντικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καταγγέλλει ο Ιάκωβος Μπαρδάνης, ΩΡΛ ιατρός του ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Ικαρίας, μέσα από ανοικτή επιστολή του προς τη διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές.

Αναλυτικά:

Ανοιχτή επιστολή προς τη Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας (ΥΥΚΑ, 2η ΥΠΕ, Διοικητής ΓΝ Σάμου – ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας)

 

ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας: Το καλλίτερα ιατρικά επανδρωμένο νοσοκομείο του Αιγαίου;

 

Αξιότιμοι,

 

Έχουν πολλά γραφτεί στον ηλεκτρονικό αλλά και στον έντυπο τύπο σχετικά με τις ελλείψεις ιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά στα νησιά. Είχαν επίσης ειπωθεί και γραφτεί πολλά και σχετικά με την πολυαναμενόμενη προκήρυξη ιατρών ΕΣΥ του ΥΥΚΑ που θα κάλυπτε αυτά τα κενά. Και βγήκε τελικά η προκήρυξη. Μελετώντας την διαπιστώνει κάποιος ότι δεν προκηρύχθηκε καμιά θέση ιατρού ΕΣΥ για το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Το λογικό συμπέρασμα που θα μπορούσε να καταλήξει ο σκεπτόμενος μελετητής της είναι: Το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας είναι το καλλίτερα επανδρωμένο νοσοκομείο του Αιγαίου.

 

Είναι όμως έτσι; Ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν στο ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας σήμερα: 1 Παθολόγος, 1 Νεφρολόγος, 1 Νευρολόγος, 2 Καρδιολόγοι, 2 Παιδίατροι, 3 Γενικοί Ιατροί, 1 Αναισθησιολόγος, 1 Γενικός Χειρουργός, 1 Γυναικολόγος, 1 Ορθοπεδικός, 1 ΩΡΛ, 1 Ακτινολόγος, 2 Μικροβιολόγοι συνεπικουρούμενοι από 4 επικουρικούς ιατρούς των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του έτους. Για να λειτουργήσει με στοιχειώδη ασφάλεια και εφημεριακή κάλυψη μια οποιαδήποτε ειδικότητα απαιτούνται τουλάχιστον 3 ειδικοί ιατροί.

 

Κι όμως δεν κρίθηκε σκόπιμη η προκήρυξη ούτε μιας θέσης ιατρού ΕΣΥ για το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Άρα τα συμπεράσματα που απορρέουν από την τελευταία προκήρυξη είναι είτε ότι το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας ξεχάστηκε, είτε ότι σκόπιμα αγνοήθηκε με σκοπό με τη σταδιακή αποχώρηση και των νυν υπηρετούντων να υποβαθμιστεί σε ΚΥ.

 

Και όλα αυτά με το Υπουργείο να διατυμπανίζει ότι όλα θα εξαρτώνται από τα ποσοστά κάλυψης νοσηλευτικών κλινών και αριθμό επεμβάσεων. Μα ας δει κάποιος το πρόγραμμα χειρουργείου οποιουδήποτε νοσοκομείου της Αθήνας: 2 ειδικοί και 1 ειδικευόμενος για κάθε επέμβαση. Πως ακριβώς θα γίνει αυτό στην Ικαρία; Ο κακόβουλος θα σκεπτόταν ότι ελαττώνω τον αριθμό των ιατρών, με συνεπακόλουθο την ελάττωση των ιατρικών πράξεων και στη συνέχεια αφού χρησιμοποιώ ως κριτήριο τον αριθμό των ιατρικών πράξεων προχωρώ σε ακόμη μεγαλύτερη ελάττωση των ιατρών.

 

Και αναφερόμαστε πάντα σε ένα μικρό νησιωτικό νοσοκομείο, όπου η μόνη άλλη λύση είναι η διακομιδή του ασθενούς με πλωτό ή  ιπτάμενο μέσον, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία του ασθενούς και των συγγενών του αλλά και σε οικονομικό κόστος. Αν σε ένα στεριανό νοσοκομείο δεν υπάρχει μια ειδικότητα ο ασθενής θα μπει σε ένα ΙΧ ή ασθενοφόρο και θα πάει στο δίπλα νοσοκομείο σε ελάχιστο χρόνο – πχ το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας χρειάζεται 15-20 λεπτά για να πάει στο νοσοκομείο Κοζάνης.

 

Για να λειτουργήσει το ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας χρειάζεται η άμεση προκήρυξη τουλάχιστον μιας θέσης ιατρού ΕΣΥ για κάθε μονήρη ειδικότητα: 1 Παθολόγος, 1 Νεφρολόγος, 1 Νευρολόγος, 1 Αναισθησιολόγος, 1 Γενικός Χειρουργός, 1 Γυναικολόγος, 1 Ορθοπεδικός, 1 ΩΡΛ, 1 Ακτινολόγος. Και σε κάθε περίπτωση απαιτείται η παράταση της θητείας των νυν υπηρετούντων επικουρικών ιατρών.

 

Με εκτίμηση,

Ι. Μπαρδάνης

ΩΡΛ ιατρός ΕΣΥ ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας

Related posts

Εποχικοί Πυροσβέστες Ικαρίας σε κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

admin

Ελλείψεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού σε Ικαρία & Φούρνους

admin

Ικαρία: Απελπιστική η εικόνα στον Ασκληπιό, τόπο προσωρινής διαμονής μεταναστών

admin

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών της «Ίκαρος Άνεμος»: Κινητοποίηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

admin

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ικαρία – Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες

admin

Φανούρης Καρούτσος: Υπό την πίεση του λαού η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας για τα πρόσφατα περιστατικά βίας στο νησί

admin

Συναγερμός στην Ικαρία για το δηλητηριώδες έντομο

admin

“Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο” – Ευχαριστίες από τον Δήμο Φούρνων Κορσεών

admin