21.7 C
Σάμος
24/10/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα τέσσερα χρόνια μετά τον Σεισμό της Σάμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 30/10/2020  και τα προβλήματα που προκάλεσε παραμένουν σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου της 21/10/2024 έθεσε προς συζήτηση το θέμα των επιπτώσεων του σεισμού, και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Επισημάναμε ότι εκτός ελαχίστων παρεμβάσεων που έγιναν και κάποιες μελέτες και επερχόμενες επισκευές  σε ελάχιστα σχολεία του δήμου στην στατική τους επάρκεια, πέρα από κάποια επικίνδυνα που κατεδαφίστηκαν, οι λαμαρίνες παραμένουν στους δρόμους, επικίνδυνα κτίσματα έτοιμα να καταρρεύσουν, οι αιτήσεις σεισμόπληκτων που αφορούν την επισκευή των κατοικιών τους αραχνιάζουν στο γραφείο της ΔΑΕΦΚ, το όποιο μεταφέρθηκε στην Αθήνα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους αιτούντες την έγκριση των αιτήσεων τους, μέσα σε ένα έντεχνο γραφειοκρατικό λαβύρινθο που η κυβέρνηση κατασκεύασε προκειμένου οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι ελάχιστες. Τα ενοίκια  για τους σεισμόπληκτους εκκρεμούν για ενάμισι χρόνο να αποδοθούν στους δικαιούχους. Στα δεκάδες δημόσια κτήρια και εκκλησιές δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια επισκευής τους.

Πρόκληση  οι επισκέψεις  των αρμόδιων Υπουργών που προεκλογικά έλιωσαν παπούτσια επισκεπτόμενοι το νησί ο ένας μετά τον άλλον, υποσχόμενοι λύσεις και χρηματοδοτήσεις ψαρεύοντας σε θολά νερά ψήφους. Αυτό που παραμένει όμως και συνεχίζεται είναι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους σεισμόπληκτους και συνολικά στο λαό της Σάμου.

Η Δημοτική αρχή μη θέλοντας να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης, επιμένει όπως και σε άλλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, να προβάλει σαν διεκδικητικό μέσο τις επισκέψεις   του Δημάρχου στα υπουργεία προκειμένου να διερευνήσει λύσεις.

Η ιστορία αλλά και η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αυτή η τακτική είναι αναποτελεσματική και αποσπασματική, και χρησιμοποιείται σαν μέθοδος που θελει να αδρανοποιήσει τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις κοινωνικών φορέων και συνολικά του Σαμιακού λαού στα προβλήματα που αντιμετωπίζει  από τον σεισμό. Ταυτόχρονα παρέχει και κάλυψη  στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που τέσσερα χρόνια τώρα εμπαίζει την  ζωή και την αξιοπρέπεια των σεισμόπληκτων.

Φυσικά αυτή η αντιλαϊκή  πολιτική που βιώνουμε σε όλους τους τομείς όπως και στα προβλήματα που προκληθήκαν από τον σεισμό, δεν είναι τυχαία, δεν αμέλησαν, δεν είναι ανίκανοι. Είναι η πολιτική που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις  με την ΕΕ, είναι η πολιτική που απαξιώνει τις κοινωνικές ανάγκες, που αρνείται τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, όταν δεν προκύπτει από αυτές επιχειρηματικό κέρδος. Είναι η πολιτική που ενισχύει σκανδαλωδώς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τράπεζες, ενεργειακούς ομίλους, κατασκευαστικές εταιρείες κτλ. Την ιδία ώρα που αρνείται να διορίσει γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, που αφήνει ελεύθερα τα διάφορα κοράκια να αρπάζουν τα σπίτια των εργαζομένων, που χρηματοδοτεί και συμμετέχει στους δυο επικινδύνους πολέμους αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του λαού. Μαζί με το ΝΑΤΟ την ΕΕ και τους Αμερικανούς,  στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές και εγκληματικές τους επιδιώξεις σε βάρος λαών, που συντηρεί την ακρίβεια, που απαξιώνει τις ανάγκες όσων έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, αλλά και τις ζωτικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Αυτή η επώδυνη και επικίνδυνη πολιτική, επιβάλλεται να ανατραπεί και ο μόνος που μπορεί να  την ανατρέψει είναι ο ίδιος ο λαός μέσα από την πάλη του μέσα από τους αγώνες του, μέσα από τις οργανωμένες διεκδικήσεις του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με κάθε τρόπο προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα  και αγωνίζεται  για την επίλυση τους σε όφελος των σεισμοπαθών και της κοινωνίας. Ζητά από τους σεισμόπληκτους την συμμετοχή  και την συσπείρωσή τους σε αυτόν τον αγώνα για να είναι αποτελεσματικός.

Απαιτούμε:

  • Την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκληθήκαν στις υποδομές και τα δημόσια κτήρια
  • Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών που προκληθήκαν στις κατοικείς
  • Τη χρηματοδότηση για καινούριες σχολικές μονάδες προκειμένου να αποσυρθούν τα κοντέινερ
  • Την άμεση καταβολή και χωρίς διακοπή στο μέλλον της επιδότησης ενοικίου στους σεισμόπληκτους
  • Την άμεση κατεδάφιση των επικινδύνων κτισμάτων
  • Την παράταση όλων των προθεσμιών που αφορούν την διαδικασία αιτήσεων αποζημιώσεων
  • Τη δημιουργία εκ νέου γραφείου της ΔΑΕΦΚ στην Σάμο και την πλήρη στελέχωση του

 

 

 

 

Related posts

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το Στάδιο Καρλοβασίου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου στις 29/10

admin

Επετειακή Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940 από τον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

«Όλοι οι πολίτες μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή»

admin

Διακοπή έργων στο Παγώνδα Σάμου – Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

admin

Η ΑΝΑ.Σ.Α για την ολοκλήρωση έργου αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων LED στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Αναβάθμιση του Γηπέδου Χώρας με χρηματοδότηση 200.000 Ευρώ

admin

Παπαθεοφάνους: Αγωνιζόμαστε για έναν πιο δυνατό και φωτεινό Δήμο

admin

Χρηματοδότηση έργου παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου

admin