28.9 C
Σάμος
02/08/2025
Σαμιακά

Παράταση στη Διαβούλευση για τις περιοχές Natura 2000 ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τ.Ε.Ε.

Περιγραφή εικόνας

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, απέστειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε), ζητώντας την παράταση της διαβούλευσης για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ 7) που αφορά τις περιοχές Natura 2000 στο Βόρειο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών.

Στην επιστολή, η Νομαρχιακή Επιτροπή εκφράζει την αναγνώρισή της για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εκπόνηση των ΕΠΜ, τονίζοντας τη σημασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρεται ότι η ΕΠΜ 7 τέθηκε σε διαβούλευση στις 5 Δεκεμβρίου 2024 και ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα στις 16 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή της ανάδοχης εταιρείας «Enviroplan Α.Ε.». Στο διάστημα που ακολούθησε, έως και την προγραμματισμένη λήξη της διαβούλευσης στις 15 Ιανουαρίου 2025, οι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή όμως επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα που έχει δοθεί είναι ανεπαρκές, ενόψει και των διακοπών των Χριστουγέννων. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως είναι απαραίτητη η διεξοδική μελέτη της ΕΠΜ 7, η οποία απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατοωρών από εξειδικευμένα στελέχη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω δυσκολίες, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τ.Ε.Ε. ζητά την παράταση της διαβούλευσης για τουλάχιστον τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 15 Απριλίου 2025. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. με την δέουσα σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια.

Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι το Υπουργείο θα κατανοήσει και θα σεβαστεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των τεχνικών επιτροπών, διευκολύνοντας τη διαδικασία της διαβούλευσης προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της περιοχής.

Related posts

Σύλληψη 61χρονου Ισλανδού στη μαρίνα Πυθαγορείου για ενδοοικογενειακή βία

admin

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του εκπαιδευτικού απο την Δευτέρα

admin

Ποιοι δρόμοι κλείνουν στο Βαθύ για τη «Λευκή Νύχτα»

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου για «Λευκή Νύχτα»: «Μαύρη» για τους εργαζομένους, «Λευκή» για τους εργοδότες

admin

Ακριβοπληρωμένα συστήματα πρόσβασης για ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο μένουν ασυντήρητα

admin

Νέα πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Σάμου

admin

Σκανδιναβικά ΜΜΕ αποθεώνουν τη Σάμο: Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

admin

H μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Καλλινίκου εορτάστηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Βαθέος Σάμου

admin

ΔΣΕ Σάμου: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού

admin