17.9 C
Σάμος
10/12/2024
Σαμιακά

Τα “Μαργαριτάρια” της μελέτης για την Ανασυγκρότηση της Σάμου

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα, παρουσιάστηκε η μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το αναπτυξιακό μέλλον της Σάμου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens. Η μελέτη επικεντρώνεται στην ανασυγκρότηση του νησιού μετά τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020, με ορίζοντα το 2030..

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά και προβλήματα της περιοχής. Η SWOT ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, αποτυπώνει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της περιοχής. Εξετάζονται οι χρηματοδοτικές δράσεις και η συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη, όπως και τα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα. Προτείνεται μια συνολική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην ιστορικότητα, γεωγραφική θέση και τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Σάμου.

Στην παρουσίαση της μελέτης για την ανασυγκρότηση της Σάμου, εντοπίσαμε μερικά «μαργαριτάρια»! Αρχικά, η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν αναφερθήκαν σε χωριά όπως η Μάνη, η Μάραθος, και η Κουτσούμπας. Μάλλον οι συντάκτες της μελέτης ξέχασαν να κοιτάξουν τον χάρτη! Αν αυτά τα χωριά υπήρχαν στη Σάμο, τότε το νησί θα είχε ξεχειλώσει έως την Πελοπόννησο!

“Εκτός από τις παραπάνω πόλεις και οικισμούς, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά σε όλο το νησί, όπως, η Μάνη, η Κουτσούμπας, και η Μάραθος, που προσφέρουν μια πιο αυθεντική εμπειρία της Σάμου”.

Η αναφορά στα Ρωμαϊκά Λουτρά ως “Θέρμα” σίγουρα προκάλεσε σύγχυση. Αν ήταν να λάβουμε το κείμενο κυριολεκτικά, τότε ίσως να ψάχναμε για μοντέρνες θερμαινόμενες πισίνες αντί για αρχαία μνημεία. Και η UNESCO θα είχε άλλη άποψη για το τι χρειάζεται προστασία!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Θερμών

“Τα Θέρμα (Ρωμαϊκά Λουτρά) στη Σάμο αποτελούν σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο και ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO από το 1992. Κτίστηκαν κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και λειτούργησαν ως θερμά λουτρά. Στο χώρο αυτό υπήρχαν αποδυτήρια για τους λουόμενους, χώροι για τα ψυχρά λουτρά, μια οκταγωνική πισίνα και αίθουσες για τα ζεστά λουτρά. Υπήρχε, επίσης, ένα θολωτό δωμάτιο που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σάουνας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το θολωτό δωμάτιο, που ήταν αρχικά μέρος των λουτρών, χρησιμοποιήθηκε τον 5ο αιώνα για βαπτίσεις και ενσωματώθηκε σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική που καταλάμβανε το βόρειο τμήμα των Θερμών”

Και βέβαια, η υπόθεση του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου αποδείχθηκε αληθινά μυθιστορηματική! Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που υποτίθεται ότι λειτουργεί, ενώ στην πραγματικότητα είναι κλειστός εδώ και δεκαετίες και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

“Η Σάμος εξυπηρετείται από δύο Χ.Υ.Τ.Α ο ένας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά ενώ οδεύτερος στη δυτική.. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Σάμου βρίσκεται στη θέση Μελανίδες, του Δήμου Μαραθοκάμπου, η διάρκεια ζωής του είναι 20 έτη και διατίθενται σε αυτόν 3.287 τόνους το έτος. Υπεύθυνος φορέας λειτουργίας είναι ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Δυτικής Σάμου”.

Η Κεντούριος Αστική Σχολή στον Μαραθόκαμπο.

¨”Οι οικισμοί του Δήμου Δυτικής Σάμου όπως ο Μαραθόκαμπος, το Νεοχώρι, η Κουμέικα,
τα Σκουρέικα, το Παλαιό Καρλόβασι, και η Λέκα έχουν χαρακτηριστεί ως τοπία ιδιαιτέρου
φυσικού κάλλους (σύμφωνα με τον ΦΕΚ 867/Β/7.9.1974 και τον ΦΕΚ 591/Β/15.05.2002).
Επιπλέον, το νησί διακοσμούν διατηρητέα κτίρια όπως η Πορφυριάδα σχολή στο Καρλόβασι και η Κεντούριος Αστική Σχολή στον Μαραθόκαμπο

Related posts

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Καρλόβασι

admin

Στον Μ.Γ. Βαρβούνη η ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος

admin

Η Εορτή του Αγίου Ελευθερίου στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάπους Σάμου

admin

Γιορτάζω τα Χριστούγεννα στο Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου

admin

Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Σάμου στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης

admin

Συνάντηση Ιατρικών Συλλόγων Αιγαίου με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

admin

Το πληγωμένο Άνω Bαθύ της Σάμου περιμένει

admin

Η Χριστουγεννιάτικη λάμψη συναντήθηκε με την τέχνη στο γκαλά του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου “Η Μούσα των Σαμίων”

admin

Φωτορεπορτάζ από τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Σάμου στη “Travel Turkey Izmir 2024”

admin