20/08/2026
Περιφερειακά

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

levokomio

Στο  ιστορικό Λωβοκομείο, το μακροβιότερο ,  “καθαρότερο”  και καλύτερα διοικούμενο  νοσηλευτικό Ίδρυμα  “της Ελλάδας με συνεχή παρουσία έξι  αιώνων ταγμένο στην περίθαλψη των ασθενών με  λέπρα από το 1378 έως το 1959 φιλοξενήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Χίου την Τέταρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια απραξίας  από το 2011 όταν δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο χαρακτηρισμός του ως  διατηρητέου Μνημείου μέχρι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης δείχνοντας την ευαισθησία του και την ιδιαίτερη αγάπη του για την Χίο  να υπογράψει το απόγευμα της 4ης Σεπτεμβρίου 2024  σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία πλήθους Χιωτών  τις προδιαγραφές για την  προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη ανακατασκευή  και αξιοποίηση του Λωβοκομείου  δρομολογώντας ένα νέο ξεκίνημα για τον εμβληματικό και  ιστορικό αυτόν χώρο.

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

Ο Περιφερειάρχης στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν, χάρη στην πολιτική βούληση ώστε να φτάσουμε στην σημερινή ιστορική ημέρα της υπογραφής.

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

Στη συνέχεια , μίλησε ο ομότιμος  καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Γ. Μωραίτης Ακολούθησαν ομιλίες του ιστορικού και φιλόλογου Μιχάλη Μόσχου ,του πρ.  βουλευτή Χίου και ιατρού Ανδρέα Μιχαηλίδη, του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, και ένας εξαιρετικά  ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στην γνωστή για τα φιλελληνικά της αισθήματα  συγγραφέα και μέλος της Επιτροπής Συνένωσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Βικτόρια Χίσλοπ με  τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Παπακώστα που καθήλωσε το κοινό .Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ιστορία του  Λωβοκομείου  και στη σύγκριση του   με τη Σπιναλόγκα στην Κρήτη , δίνοντας έμφαση στο πόσο πιο ελεύθερη  ανθρώπινη  και ανοιχτή στην κοινωνία ήταν η διαβίωση των ασθενών με τη νόσο του Χάνσεν στην Χίο.

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

Την συζήτηση  συντόνισε η  επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη.

 

Το Ιστορικό Λωβοκομείο φιλοξένησε το 3ο Φεστιβάλ Χίου

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Την Παρασκευή ξεκινά ο 3ος ψεκασμός δακοκτονίας σε επτά περιοχές

Τελευταίο αντίο αύριο στον Δημήτρη Καρύδη, μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου σε ένδειξη πένθους για τον Δήμαρχο Φούρνων Δημήτρη Καρύδη

Αναβαθμίζεται ο οδοφωτισμός της Σάμου: 136 νέα φωτιστικά σε δέκα περιοχές

Σπιρομετρήσεις στο προσωπικό της Π.Ε. Σάμου για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων

Στη Ρόδο συναντώνται οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών, υπογράφουν τη «Διακήρυξη της Κέρκυρας»